УПЦ МП просить Варфоломія відкликати Томос

09:58, 04.04.2019
УПЦ МП просить Варфоломія відкликати Томос

Глава УПЦ МП Онуфрій (фото з відкритих джерел)

Синод УПЦ Московського патріархату на засіданні 3 квітня закликав відкликати Томос про надання автокефалії Православній церкві України.
 
Відповідна заява опублікована на сайті УПЦ МП.
 
Підпорядкована Москві церква стверджує, що дії Константинопольського Патріархату нібито завдали "великої шкоди українському православ'ю, а також стали загрозою для всеправославної єдності". 
 
"Вважаємо, що Константинопольський патріархат і особисто патріарх Варфоломій має визнати свою помилку і працювати над її виправленням", - заявили в Московському патріархаті.
 
В УПЦ МП вважають, що "способом виправлення цієї помилки" могло б бути відкликання Томосу, "заклик до розкольників про покаяння в гріху".
 
Також там пропонують скликати "Всеправославне зібрання задля соборного вирішення українського церковного питання".
 
Як повідомляла "УМ", 11 жовтня Синод Вселенської патріархії вирішив припинити дію тимчасової передачі Київської митрополії під управління Московського патріарха, а також надати об’єднаній українській церкві Томос про автокефалію.
 
У Москві стурбувалися тим, що в Україні буде незалежна від Росії канонічна церква, тому РПЦ розірвала відносини з Вселенським партіархатом і назвала Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником. А глава РПЦ Кирило погрожує Варфоломію "страшним судом" за Томос Україні.
 
У свою чергу Варфоломій нагадав Онуфрію про втрату титулу "митролит Київський" після отримання Томосу.
 
Церква Росії наполягає на своїх правах в Україні і називає себе "канонічною", а Кремль погрожує захищати православних в Україні, як захищає російськомовних.
 
Від церковних громад УПЦ МП надійшло три позови проти Верховної Ради щодо постанови про звернення до Вселенського патріарха з приводу Томосу.
 
Між тим, до новоствореної Православної церкви України перейшли вже більш ніж півтисячі парафій колишньої УПЦ МП.