Відомі українці закликали народних депутатів ухвалити закон про державну мову

13:53, 20.03.2019
Відомі українці закликали народних депутатів ухвалити закон про державну мову

Письменниця, публіцистка, лауреатка Національної премії ім. Т. Шевченка Оксана Забужко закликала народних депутатів ухвалити закон про державну мову.

 

За її словами, те, що в Україні досі за 27 років незалежності не було прийнято закону про державну мову – це показник хвороби української державності. Мова є таким самим символом держави, як власний герб, власний гімн, власні, зрештою, гроші.

 

"Те, що наша державна мова за Конституцією досі законодавчо по факту не захищена – це показник, насамперед, недобудованості нашої держави і неповноцінної все ще в ХХІ столітті (попри всі жертви!) державності українського народу. Це має бути виправленим негайно. Шановні українські депутати, Україна чекає закону про державну мову. Думайте про майбутнє, щоб вам не було колись соромно перед власними онуками", – сказала Оксана Забужко. 

 

 

 

Актор, режисер, директор ДП Кримський дім Ахтем Сеітаблаєв теж закликав народних депутатів ухвалити відповідний закон.

 

"Доброго дня, мене звати Ахтем Сеітабалєв, я режисер, актор. Я кримський татарин. І для мене надзвичайно важливим є питання мови, тому що мова тебе ідентифікує, вона тебе захищає, вона говорить про твою культуру, традицію, про те, у що ти віриш, на що сподіваєшся. Тому я підтримую закон про мову. Я певен в тому, що потрібно, щоб кожен державний діяч, кожна людина, яка працює у сфері обслуговування, всі засоби масової інформації, усі ці інституції розмовляли державною українською мовою", - зазначив режисер. 

 

"В побуті ми можемо розмовляти будь якою мовою і це ніхто не забороняє, ніхто не заперечує. Я вважаю, що якби такий закон був прийнятий раніше і якби разом з цим законом робилось все для того, щоб кожна людина розуміла, що володіння державною українською мовою відкриває для тебе нові горизонти, що розмовляти і знати українську мову - це дуже класно, можливо, тоді війни б не було, тому що культура як стратегія здатна з'єднувати країну. Якщо буде захищена державна мова, рідна мова кожного також буде захищена", - наголосив він. 

 

 

 

 

 

Співак, композитор, лідер гурту "Мандри", заслужений артист України Сергій Фоменко (Фома) наголосив, що це дуже важливий закон, який,  консолідує наше суспільство і робить його безпечнішим, тому що закон не обмежує права людей спілкуватись своїми мовами, етнічними мовами в побуті, в сім’ї і так далі.

 

"Цей закон лише захищає мову нашої країни і ставить її на державний статус. Це дуже важливо, тому що, крім того, що українська мова є просто красивою, прекрасною, одною з найкрасивіших мов світу, вона ідентифікує нас, тому що коли ми їздимо за кордон, то чуємо, що іспанці говорять іспанською мовою, французи говорять французькою мовою, поляки говорять польською мовою, росіяни - російською, німці - німецькою, італійці -італійською, а ми, українці, маємо говорити українською мовою", - каже Фома.

 

"І це є абсолютно нормальне, здорове рішення. Дуже радує те, що нарешті, після стількох років незалежності ми підійшли впритул до цього питання. І я закликаю всіх, від кого це залежить, зробити мудрий, державницький крок і нарешті закінчити ці політичні ігри, які закінчуються війнами, конфліктами і кровопролиттям", - зазначив музикант. 

 

 

Музикант, композитор, лідер гурту Хорея Козацька - Chorea Kozacky, народний артист України Тарас Компаніченко теж закликав повернути Україні українську мову. 

 

"Щоб українська мова не була дивиною, не була модою, не була чимось надзвичайним та екстраординарним, щоб це була просто природня річ, яка перестала бути предметом спекуляцій. Ми повинні повернути українську мову в усі сфери, і сфери ці повинні бути відкритими: і спорт, і танці, і кібернетика, і програмування, і ІТ-технології, і висока футуристична наука. І від вас, друзі, залежить це, чи ми будемо далі плентатись в сфері гуманітарній, яка не дозволяє нам рухатись з сторони імперії до вільної української сторони, чи ми будемо і далі на маргінесі в Східній Європі", - наголосив композитор. 

 

"Ми і досі є в стані, фактично, колоніальному, ми кажемо, що постколоніальному, так-от, друзі, давайте пройдемо етап постколоніальний і повернемо Україні українську мову, щоб вона була панівною, щоб була ознакою і маркером модерної української нації", - зазначив музикант.