Від Луценка вимагають вибачень за зарахування 18 міліціонерів до Героїв Небесної сотні

12:35, 07.02.2019
Від Луценка вимагають вибачень за зарахування 18 міліціонерів до Героїв Небесної сотні

Майдан вранці 19 лютого 2014 року.

Учасники Євромайдану шоковані заявою генерального прокурора Юрія Луценка, який відніс до Небесної сотні застрелених на Майдані правоохоронців.

Відповідну заяву генпрокурор зробив на засіданні комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, говорячи про дані експертизи, яка встановила зв'язок між наказами керівників силових структур і смертями на Майдані.

«Підкреслюю: мова йде про всі сторони конфлікту, так як серед Небесної сотні є й 18 загиблих міліціонерів. І ті, й ті – жертви», - дослівно сказав Луценко.

Родичі загиблих на Майдані під час Революції Гідності наголошують, що правоохоронці були частиною злочинної організації Януковича, тому не можуть бути героями Небесної сотні.


"Жоден з Героїв Небесної Сотні не мав у руках зброї, а працівники правоохоронних органів мали зброю!" - нагадують родичі загиблих, об'єднані громадською організацією "Родина Героїв Небесної Сотні". 

При цьому вони нагадали генпрокурору норму закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», де сказано, що Герої Небесної Сотні - це особи, які "загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також особи, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності".

Родичі нагадують, що в законі чітко вказано, що "це поняття не поширюється на працівників міліції, осіб, які проходили службу в правоохоронних органах спеціального призначення, військовослужбовців внутрішніх військ, Збройних Сил України та інших військових формувань, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних при виконанні службових обов’язків, пов’язаних з подіями Революції Гідності".

"Вимагаємо публічного вибачення за слова: "Вони теж жертви. Серед Небесної сотні є і 18 загиблих міліціонерів", - йдеться в повідомленні родин загиблих.

Громадська організація також нагадує, що декотрі убиті міліціонери водночас є підозрюваними в убивстві учасників протесту.

"Деякі з загиблих правоохоронців, наприклад старший  сержант Семисюк М.М,. були учасниками масового розстрілу 20 лютого 2014 року і загинули пізніше, ніж перші загиблі в той день Герої Небесної Сотні", - йдеться в заяві. 


Також слова генерального прокурора обурили пораненених учасників Революції Гідності.


На їх переконання, влада такими заявами стирає межу між вбивцями та постраждалими євромайданівцями.


"Інакше як блюзнірством це назвати неможливо. Що далі? Визнання жертвами війни гіві та інших моторол?! Надання статусу учасників бойових дій членам терористичних угрупувань так званих днр та лнр?! Підписання нової угоди про дружбу та партнерські відносини з росією?!", - йдеться в емоційному зверненні до президента, керівника парламенту та Генерального прокурора України. 

    

  

Родичі загиблих героїв Небесної сотні переконані, що слідство має провести розслідування всіх фактів загибелі під час подій Революції Гідності.

Нагадаємо, під час протестів на Майдані, що тривали з листопада 2013 року по лютий 2014 року, за даними слідства, в Києві отримали поранення 278 та загинули 78 учасників Революції гідності, а також 13 співробітників правоохоронних органів - переважно це стороковики внутрішніх військ, спецпідрозділу "Беркут".

Проте в МВС до загиблих зараховують ще 5 співробітників Державтоінспекції, які були застрелені на блокпосту на виїзді зі столиці.