Найкращий вчитель України: Олександр Жук із Запоріжжя отримав престижну національну премію (фото)

09:21, 08.10.2018
Найкращий вчитель України: Олександр Жук із Запоріжжя отримав престижну національну премію (фото)

Олександр Жук: Я вчився на психологічному факультеті, де зміг розібратися у собі, а згодом виникло бажання допомогти іншим дітям (фото: "УП.Життя")

Олександр Жук із Запоріжжя став найкращим вчителем України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2018.
 
Переможця оголосили 7 жовтня на церемонії в Києві, передає видання "Нова українська школа".
 
Олександр Жук викладає інформатику в Запорізькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат "Джерело".
 
"Я зажди радію, що я вчитель. Коли мене зустрічають однокласники чи однокурсники, то запитують: "Ти вчитель, серйозно? А навіщо це тобі". А я гордо кажу: "Та я ж вчитель", - поділився Жук після оголошення його переможцем.
 
Олександр разом з учнями бере участь у конкурсах та фестивалях, перемагає у змаганнях з усного математичного рахунку "Прангліміне" та займається наукою.
 
Олександр Жук трохи розповів про себе виданню "Українська правда. Життя":
 
"Ніколи не думав, що стану учителем, адже ні в сім’ї, ні серед знайомих не було педагогів.
 
Завжди хотів бути економістом, навіть пішов навчатися до економічного університету.
 
Якось на третьому курсі зайшли з подругою до школи-інтернату, де навчалися діти з вадами слуху. Поки чекав її, до мене підійшов хлопець років 14 і почав щось показувати руками. Я нічого не зрозумів, але в його очах побачив невдоволення.
 
Мені стало цікаво, як такі діти здобувають освіту, як вони стають на ноги та які труднощі їм доводиться долати.
 
Я вчився на психологічному факультеті, де зміг розібратися у собі, а згодом виникло бажання допомогти іншим дітям.
 
Не жаліти їх, а саме допомогти - бути для них опорою. Так я почав працювати у школі-інтернаті соціальним педагогом.
 
фото: nus.org.ua
 
Згодом зрозумів, що хочу знати жестову мову, тому поїхав до Київського педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова і вступив на факультет дефектології (кафедру сурдопедагогіки).
 
Після закінчення почав здобувати освіту вчителя інформатики у Запорізькому інституті, що дозволило мені працювати з учнями з особливими освітніми потребами у своїй кращій школі-інтернаті.
 
Діти повинні знати, як користуватися 3D-принтером, сонячними панелями та іншими інноваційними продуктами, вміти програмувати та користуватися сучасними інформаційними продуктами.
 
Світ надзвичайно швидко розвивається і змінюється. Речі, які ми зараз бачимо лише в новинах, можуть стати буденними для дітей вже за кілька років.
 
Наприклад, 3D-принтер за якийсь час зможе забезпечувати побутові потреби людини - і вже не треба буде витрачати кошти на товари повсякденного вжитку.
 
У 2018 році учні школи-інтернату почали користуватися додатком "Кліматичні краплі": за свої екологічні вчинки вони отримують краплі-бонуси.
 
Це посилило інтерес дітей до зміни клімату на планеті.
 
Конкурс для шкіл "Кліматичні краплі" покращив знання дітей про причини та наслідки зміни клімату, про свій вуглецевий слід, а також про можливості кожного для скорочення викидів парникових газів".
 
фото: osvitoria.media
 
Відомо, що переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2018 отримає 250 тисяч гривень. 
 
Також він отримає рік безкоштовного навчання від "Освіторії", зазначається на сайті конкурсу.
 
До того ж, у березні наступного року Олександр Жук зможе відвідати Global Education & Skills Forum у Дубаї. Учасниками форуму будуть найкращі вчителі світу та відомі люди, які переймаються освітою, йдеться в повідомленні.
 
Всього на участь в конкурсі подали 1206 заявок, 81% яких - з великих міст, а із сіл, селищ та містечок - 19%. Більшість номінованих жінки - 90%, тобто на одного учителя припадає дев’ять учительок.
 
Global Teacher Prize Ukrain - щорічна національна премія для вчителів-агентів освітянських змін. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні. Національну премію засновано в 2017 році ГС "Освіторія" після підписання меморандуму з фондом Varkey GEMS Foundation, засновником відповідної світової премії Global Teacher Prize, що популяризує престиж учительської професії і яку прийнято називати Нобелівською премією для вчителів.
 
Нагадаємо, минулого року найкращим учителем країни за версією Global Teacher Prize Ukraine 2017 став Паул Пшенічка з Чернівців.