Зрадниця із Нацгвардії шифрувала повідомлення для куратора із Москви за допомогою «Молитвослову»

18:44, 06.02.2018
Зрадниця із Нацгвардії шифрувала повідомлення для куратора із Москви за допомогою «Молитвослову»

Антоніна Радіонова під час затримання у жовтні 2017 року (СБУ)

Антоніна Радіонова, яка працювала в Головному управлінні Національної гвардії, визнана винною в державній зраді після вербовки під час візиту до родичів у Росію та засуджена на 4 роки позбавлення волі.

В Москві вона зустрілася із співробітником Головного розвідувального управління ГШ Росії, де познайомилася із кураторм, з яким домовилася створювати паролі за допомогою релігійної літератури.

"Також ОСОБА_5 (куратор із ГУР міноборони Росії, - ред) провів з ОСОБА_2 (Антоніна Радіонова, - ред) навчання з архівування зібраної інформації та надання паролів на архіви за допомогою книги під назвою «Молитвослов с канонами на каждый день седмицы и всякое прошение души», спеціально придбаної іноземцем в ході вказаної зустрічі в двох примірниках", - ідеться в рішенні суду.



Суд встановив, що Антоніна Радіонова копіювала секретну інформацію із комп’ютера свого начальника та відправляла її куратору із домашнього ноутбука за допомогою повідомлень в "PlusMessenger".

На початку серпня 2016 року жінка тимчасово перебувала в місті Красногорськ Російської Федерації, де була була завербована співробітником 316 розвідувального центру ГРУ ГШ ЗС РФ. Як сказано у вироку, вона вступила з ним у змову щодо шпигунства і ведення підривної діяльності проти України.

На Антоніну Радіонову покладались обов’язки збору відомостей військового характеру, які, у тому числі, становлять державну таємницю, щодо організаційно-штатної структури підрозділів Нагвардії, забезпечення спеціальними засобами та потреби в них, проведення закупівлі обладнання та спецзасобів, проведення за участю підрозділів Нацгвардії міжнародних навчань та робочих поїздок окремих груп військовослужбовців за кордон тощо.

Під час судового засідання зрадниця із Національної гвардії визнала себе винною в державній зраді.

Солом’янський районний суд визначив рахувати чотирирічний термін відбування покарання з 5 жовтня 2017 року, коли зрадницю арештували.