Месенджер Telegram заборонено використовувати військовим і держслужбовцям

14:38, 20.09.2024
Месенджер Telegram заборонено використовувати військовим і держслужбовцям

Засідання Національного координаційного центру кібербезпеки. (Фото РНБО України)

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) вирішив обмежити використання месенджера Telegram у державних органах, військових формуваннях та на об'єктах критичної інфраструктури.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення було ухвалено під час засідання 19 вересня, передає Рада нацбезпеки та оборони у п’ятницю.

 

«З метою мінімізації загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури», - йдеться у повідомленні.

 

Також зазначається, що виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов'язків.

 

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов під час засідання НКЦК навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних.

 

«Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки», – наголосив керівник воєнної розвідки.

 

Представники СБУ та Генштабу ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

 

Значну увагу учасники засідання приділили забезпеченню сталої роботи мобільного зв'язку та інтернету в умовах воєнного стану. Адже компанії сектору телекомунікацій постійно зазнають кібератак з боку російських хакерів.

 

«З метою покращення взаємодії у реагуванні на такі загрози учасники підтримали ініціативу щодо створення у галузі центру обміну та аналізу інформацією про кіберзагрози з використанням кращих європейських практик, зокрема за моделлю ISAC. Крім того, було розглянуто питання та ухвалені рішення щодо забезпечення безперервної роботи електронних комунікаційних мереж під час відключень електроенергії», - повідомляє РНБО.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Буданов казав, що месенджер Telegram становить проблему для національної безпеки України, але від нього є й користь.