Україна вітає Рютте з призначенням генсеком НАТО

17:31, 26.06.2024
Україна вітає Рютте з призначенням генсеком НАТО

Марк Рютте з нетерпінням очікує жовтня, коли зможе приступити до виконання обов'язків як генсек НАТО. (x.com/MinPres)

Президент України Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітали Марка Рютте, який йде у відставку з посади прем'єра Нідерландів, з призначенням на посаду наступного генерального секретаря НАТО.

 

Пан Рютте приступить до виконання обов'язків генсека НАТО у жовтні, коли офіційно завершуються повноваження нинішнього очільника Альянсу  Єнса Столтенберга.

 

Як інформує Україна молода, свої привітання президент і міністр оприлюднили у соцмережах у середу.

 

"Вітаю Марка Рютте з рішенням союзників призначити його наступним генеральним секретарем НАТО. Коли в жовтні пан Рютте перебере цю посаду від Єнса Столтенберга, ми розраховуємо на продовження нашої спільної роботи із забезпечення захисту людей і свободи в усій нашій євроатлантичній спільноті", - написав Володимир Зеленський у соцмережі Х.

 

Глава держави додав, що знає Рютте "як принципового і сильного лідера, який останніми роками неодноразово демонстрував свою рішучість і далекоглядність".

 

Зеленський також подякував Єнсу Столтенбергу за його значний внесок у зміцнення НАТО протягом попередніх десяти років його перебування на посаді, а також за непохитну підтримку боротьби України за свободу.

 

Тоді як глава МЗС Дмитро Кулеба написав:

 

"Перед обличчям найсерйозніших загроз безпеці євроатлантичного співтовариства в цьому столітті нам усім потрібен сильний, єдиний і рішучий НАТО, який діє як єдина сім'я вільних націй. Також у наших спільних інтересах, щоб Україна продовжувала отримувати сильну і довгострокову підтримку у своїй боротьбі за свободу і на шляху до вступу в Альянс.

 

Як генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відігравав і продовжує відігравати важливу роль у забезпеченні обох результатів. Ми впевнені, що щойно Марк Рютте обійме цю посаду в жовтні, він продовжить просувати спільні євроатлантичні цілі і доб'ється багатьох значних успіхів".

 

Він побажав Рютте успіхів у його майбутньому перебуванні на цій посаді.

 

Цікаво, що сам Марк Рютте з нетерпінням очікує жовтня, коли зможе приступити до виконання своїх обов'язків як генеральний секретар НАТО.

 

"Для мене величезна честь бути призначеним генеральним секретарем НАТО. Північноатлантичний альянс був і буде наріжним каменем нашої колективної безпеки. Очолювати цю організацію - відповідальність, до якої я ставлюся серйозно.

 

Я вдячний усім союзникам за надану мені довіру. Я з нетерпінням очікую жовтня, щоб із великою енергією приступити до виконання своїх обов'язків як наступник Єнса Столтенберга, який забезпечував НАТО видатне керівництво протягом останніх 10 років і яким я завжди дуже захоплювався", - написав він у соцмережі Х у середу.

 

Як повідомляла «УМ», Північноатлантична рада в середу домовилася затвердити Марка Рютте на посаду наступного генсека НАТО.

 

Нинішній глава Альянсу Столтенберг обіймає посаду з 2014 року.