Коаліція інструкторів для України: Франція ініціює попри протидію

17:13, 09.06.2024
Коаліція інструкторів для України: Франція ініціює попри протидію

Франція має намір створити коаліцію інструкторів для України, але зіштовхнулася з протидією від інших країн.

Минулого тижня начальник Генштабу Франції Тьєрі Бурар  запросив США та 10 європейських країн взяти участь у навчальній місії, мета якої - тренувати українських воїнів безпосередньо на території України. Втім, наразі в Європі протидіють таким ініціативам.

 

Як інформує УМ, про це пише німецьке видання Welt.

 

За даними видання, Бурар надіслав лист до США та близько 10 європейських країн, включно з Великою Британією, Польщею, Нідерландами, Латвією, Литвою, Естонією, Данією та Швецією, у документі він запросив уряди країн взяти участь у навчальній місії в Україні у межах багатонаціональної коаліції.

 

Водночас до Німеччини такий лист не надходив, стверджує Welt - за даними джерел видання у Брюсселі, панівна німецька коаліція впродовж останніх тижнів кілька разів давала зрозуміти на внутрішніх переговорах, що німецькі солдати не братимуть участі у такій навчальній місії.

 

Так само відмовилися й американці, але Вашингтон всеодно отримав запрошення, зауважує видання.

 

За словами неназваних дипломатів Євросоюзу, Макрон все ще намагається здійснити тренувальну місію під егідою вже існуючої місії ЄС в Україні (EUMAM), але для цього потрібно змінити її мандат.

 

Проте, пояснює Welt, це цілком можливо: місія однаково буде переглянута влітку, і її доведеться подовжити у листопаді.

 

Проте євродипломати заявили, що у Брюсселі є опір ідеям з Парижа: більшість країн-членів ЄС були б проти навчання бійців безпосередньо в Україні.

 

Так, уряди Німеччини, Італії та Іспанії, наприклад, побоюються, що навчання військових в Україні може "становити ризик ескалації та глибше втягнути Захід у війну", зауважує ЗМІ.

 

Угорщина ж на зустрічі міністрів оборони ЄС наприкінці травня наголосила, що в України нібито більше "немає реальних шансів виграти війну", передає Welt.

 

Водночас у дипломатичних колах ЄС також говорили й про те, що з військової точки зору, безперечно, є вагомі причини тренувати українських військових у їхній країні: тоді навчання було б більш пристосоване до потреб Сил оборони, і солдатам не потрібно було б залишати свою країну для навчання за кордоном.

 

Нагадаємо, що раніше французькі ЗМІ повідомляли, що президент Франції Емманюель Макрон прагне створити коаліцію європейських країн, які будуть не проти направити військових інструкторів в Україну для навчання майбутніх бійців ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, Відновлення критичної інфраструктури: Франція надасть Україні 200 мільйонів євро.