Залежність Зеленського від Єрмака зростає - The Times

15:21, 08.06.2024
Залежність Зеленського від Єрмака зростає - The Times

Зростає занепокоєння, що Зеленський все більше покладається на жменьку підлабузників. (Коллаж: The Times)

Впливове британське видання The Times оприлюднило розлогий матеріал, в якому критикує главу Офісу президента Андрія Єрмака.

 

За даними всесвітньо відомої щоденної газети, оточення президента України Володимира Зеленського «приголомшене жадобою влади» Єрмака, а залежність глави держави від Єрмака також може вказувати на тертя української влади із західними партнерами.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у статті The Times, оприлюдненій 7 червня.

 

"З моменту запровадження воєнного стану у 2022 році, який дозволяє Зеленському залишатися на посаді до кінця війни, авторитет Єрмака перевищив авторитет усіх обранців України, окрім президента. Деякі джерела дійшли до того, що в серії інтерв’ю називали його "фактичним главою держави" або "віцепрезидентом України", - йдеться у публікації.

 

Дипломатичні джерела скаржилися, що він повністю контролює доступ до президента, а посли G7, які сподівалися на аудієнцію, були спочатку представлені Єрмаку.

 

Високопоставлені урядовці, військові та дипломати "висловили тривогу з приводу того, як зростає залежність Зеленського від Андрія Єрмака, якого звинувачують у накопиченні особистої влади та узурпації демократичних процесів".

 

Інсайдери видання повідомляють, що звільнення Залужного та віцепрем’єра Кубракова, яких цінували на Заході, також пов’язані з діями Єрмака.

 

"Зростає занепокоєння, що Зеленський все більше покладається на жменьку підлабузницьких домашніх голосів, страх стає ще гострішим, оскільки кількість чиновників, які мають прямий доступ до президента, зменшується, а команда Єрмака зростає", - зазначає видання.

 

Також у статті згадується про роль заступника голова ОП Олега Татарова. За словами високопоставленого чиновника правоохоронних органів, Єрмак використовує Татарова для забезпечення лояльності з боку офіцерів кримінальної юстиції.

 

"Він (Татаров – Ред.) надзвичайно ефективний, він знає систему та людей у ​​ній", - сказавчиновник. "Віннемаєморальнихобмежень і вміє накопичувати гроші".

 

Також повідомляється, що корупція все більше стає джерелом суперечок між Білим домом і Києвом. Держсекретар США Ентоні Блінкен під час свого візиту в Україну минулого місяця заявив, що Київ має "переконатись, що боротьба з корупцією продовжується вдома так само, як триває боротьба з агресією росії на передовій".

 

Водночас, співрозмовники видання на Банковій спростовують ці звинувачення і заявляють, що критика на адресу голови ОП "викликана прямим, але ефективним стилем управління Єрмака, вказуючи на його успіх в ініціативах". Серед таких ініціатив названо "Саміт миру" у Швейцарії.

 

"Саме президент Зеленський ухвалює всі ключові рішення", - додало джерело.

 

Як повідомляла «УМ», 43% громадян України відзначають погіршення ситуації із демократією за часів президентства Зеленського.

 

За даними соцопитування КМІС, 55% українців негативно оцінюють діяльність партії "Слуга народу"