У Кремлі панує істерика через наближення Саміту миру - Кулеба

11:19, 08.06.2024
У Кремлі панує істерика через наближення Саміту миру - Кулеба

Дмитро Кулеба під час нещодавнього візиту урядової делегації до Швейцарії. (Фото Офісу президента)

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що в російському політикумі наразі панують істеричні настрої через наближення Глобального саміту миру в Швейцарії.

 

На його думку, причина полягає у тому, що «на кону» перебуває російський міф про поділ світу на Європу та Америку і решту світу.

 

Як інформує Україна молода, про це Кулеба сказав у інтерв'ю Укрінформу, яке оприлюднено в суботу.

 

"Ми задоволені тим, яка істерична атмосфера панує в Москві через Саміт миру. Ми бачимо це за їхніми діями та спробами перешкодити проведенню Саміту. Вони розуміють, що на кону - російський міф про поділ світу на Європу та Америку, які підтримують Україну, та решту світу, що підтримує росію", - сказав глава МЗС.

 

На його переконання, Україна спільно із союзниками переграє росію, світова більшість підтримує Статут ООН і міжнародне право.

 

"Ніхто не хоче жити у світі, в якому агресорам дозволено нападати на сусідів, вчиняти звірства та відхоплювати шматки чужої території. Саміт миру чітко зафіксує це, а отже, посилить позиції України та зробить важливий крок до відновлення справедливого миру для нашої країни", - наголосив Кулеба.

 

Стосовно участі у Саміті миру Китаю глава МЗС зазначив, що Україна перебуває в активному діалозі з Пекіном щодо бачення шляхів досягнення миру та переконує у фундаментальності для обох країн принципу територіальної цілісності.

 

"Ми переконані, що саме Формула миру є тією основою, яка дає можливість просуватися до справедливого миру, який заснований на принципі територіальної цілісності та поваги до Статуту ООН. Між Україною та Китаєм наразі триває активний діалог на цю тему. Ми відповіли публічно на китайську позицію", - каже пан Кулеба.

 

Нагадаємо, уряд Швейцарії планує 15-16 червня провести дводенну конференцію, під час якої шукатимуть шляхи для досягнення миру в Україні.

 

До участі в першому саміті миру було запрошено низку країн з усіх континентів. Участі росії у цьому заході поки не передбачається.

 

Наразі відомо про 107 країн та міжнародних організацій, які візьмуть участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії.

 

Як повідомляла "УМ", віцепрезидентка США Камала Гарріс представлятиме свою державу на українському Саміті миру в Швейцарії 15 червня. Саме вона, а не президент Байден, прибуде до Швейцарії з візитом.