США не дозволяли Україні бити по Москві і Кремлю - Байден

16:14, 06.06.2024
США не дозволяли Україні бити по Москві і Кремлю - Байден

Девід М'юїр та Джо Байден під час інтерв'ю в Нормандії. (abcnews.go.com)

Президент США Джозеф Байден переконаний, що Україна не битиме американською зброєю по Москві та Кремлю.
 
За його словами, Київ отримав лише обмежений дозвіл на використання зброї для ударів по території росії.
 
Як інформує Україна молода, про це господар Білого дому сказав у ексклюзивному інтерв'ю з ведучим ABC News Девідом М'юїром на американському кладовищі в Нормандії в четвер. 
 
Пан М'юїр запитав Байдена, чи зброя американського виробництва вже використовувалася для ударів по території рф після того, як він підписав дозвіл на її використання, обмеживши її застосування районами поблизу окупованої росією Харківської області.
 
Американський президент не дав прямої відповіді, але чітко дав зрозуміти, що ці озброєння не будуть використані для нападу на російську столицю або резиденцію уряду.
 
"Ми не дозволяємо наносити удари за 200 миль вглиб росії, і ми не дозволяємо наносити удари по Москві, по Кремлю", - сказав він. 
 
Тоді М'юїр запитав президента, чи турбують його коментарі правителя росії путіна про те, що "постачання високоточної зброї в Україну для ударів по російській території є прямою участю в цій війні".
 
На що Байден відповів: "Я знаю його понад 40 років. Він турбував мене протягом 40 років. Він не порядна людина. Він диктатор, і йому доводиться боротися за те, щоб утримати свою країну і при цьому не припинити цей напад. Ми не говоримо про те, щоб дати їм зброю для удару по Москві, для удару по Кремлю, для удару...тільки через кордон, звідки вони отримують значні обстріли зі звичайної зброї, використовуваної росіянами для того, щоб потрапити в Україну і вбивати українців".
 
Зауважимо, що Байден прибув до Франції, щоб відзначити 80-річчя висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни. 
 
Як повідомляла "УМ", Байден зустрінеться з президентом Зеленським, щоб обговорити військову допомогу.
 
Літак з президентом Зеленським вже приземлився в аеропорту нормандського міста Кан у Франції.