Президентство Зеленського: 43% українців відзначають погіршення ситуації із демократією

12:06, 04.06.2024
Президентство Зеленського: 43% українців відзначають погіршення ситуації із демократією

Українці відзначають погіршення ситації з демократією та економікою під час президентства Зеленського. (Фото Офісу президента)

Щонайменше 43% громадян України відзначають погіршення ситуації із демократією за часів президентства Володимира Зеленського.

 

Тоді як понад 90% опитаних хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать дані опитування КМІС, оприлюднені 4 червня.

 

Ситуація з демократією

 

Зокрема, громадян запитали, чи погіршення ситуації з демократією є скоріше наслідком об’єктивних обставин воєнного стану чи скоріше наслідком спроб влади згортати права і свободи громадян?

 

19% респондентів вважають, що ситуація з демократією покращилася, а 29% – що не змінилася.

 

43% опитаних бачать певні погіршення. Серед них 11% насамперед пов’язують це з об’єктивними обставинами воєнного часу, а 28% – із спробами влади згортати права і свободи громадян (ще 3% обидві причини назвали).

 

Ситуація з економікою

 

Водночас, майже половина громадян вважає, що ситуація з економікою в Україні за президентства Володимира Зеленського погіршилася.

 

Так, 17% респондентів заявили, що ситуація з економікою протягом 5 останніх років покращилася, а 21% вважає, що не змінилася.

 

"Майже половина респондентів (49%) вважають, що ситуація погіршилася, проте з них 16.5% пов’язують це насамперед із повномасштабним вторгненням, а 23% – насамперед із помилковими діями влади (ще 9% назвали обидві причини)", - йдеться в дослідженні КМІС.

 

Опитування КМІС проводилося протягом 16-22 травня 2024 року.

 

Методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1002 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (підконтрольна Уряду України територія).

 

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України.

 

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас з 1002 респондентів 26 до 24 лютого 2022 року проживали на території, які зараз окупована), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський заявив, що прагне завершити війну, щоб "не бути брехуном"