В.о. голови КСУ Сергій Головатий втратив повноваження судді через 70-річний вік

12:06, 30.05.2024
В.о. голови КСУ Сергій Головатий втратив повноваження судді через 70-річний вік

Сергій Головатий святкує 70-річчя. (Фото КСУ)

Виконувач обов’язків голови Конституційного суду Сергій Головатий досяг 70-річного віку, через що в нього закінчилися повноваження судді.

 

Відтак, обов’язки голови КСУ виконуватиме старший за віком суддя, Віктор Кривенко.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила керівниця Управління комунікацій та міжнародного співробітництва КСУ Мар’яна Гайовська-Ковбасюк у коментарі Укрінформ.

 

«У Сергія Головатого 30 травня припинено повноваження судді Конституційного суду у зв’язку досягненням ним 70 років - граничного віку для перебування на посаді судді КС. Відтак із Головатим припинено трудові відносини», - сказала вона.

 

Через це на Різницькій виникла цікава ситуація: оскільки у КС немає ні голови, ні його заступника, обов’язки очільника суду виконуватиме старший за віком суддя, зараз це Віктор Кривенко.

 

Зазначається, що КС працює на межі кворуму: чинними залишаються 13 суддів за необхідної кількості 18. Для ухвалення рішення Великої палати КС потрібно щонайменше 10 голосів.

 

Як відомо, зідно із законодавством, голову КСУ обирають на спеціальному пленарному засіданні суду зі складу суддів Конституційного суду лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів із будь-яким числом кандидатур, запропонованих суддями Конституційного суду.

 

Нагадаємо, Сергій Головатий склав присягу судді КСУ у березні 2018 року. Восени 2019 року він був обраний заступником голови КСУ.

 

З березня 2021 року Головатий став виконувати обов’язки голови КСУ після того, як президент звільнив тодішнього очільника КСУ Олександра Тупицького.

 

Як повідомляла "УМ", у грудні 2023 року член Венеційської Комісії від України, суддя КСУ Сергій Головатий був обраний головою підкомісії з правовладдя («верховенства права») на 137-му пленарному засіданні Венеційської комісії.