Сі Цзіньпін та путін говорили про політичне врегулювання «української кризи»

12:33, 16.05.2024
Сі Цзіньпін та путін говорили про політичне врегулювання «української кризи»

Диктатор путін перебуває з візитом в КНР. (Фото: CGTN)

Лідер Китаю Сі Цзіньпін вважає лише політичне врегулювання правильним шляхом вирішення так званої «української кризи».

 

Мовляв, офіційна позиція Пекіна щодо цього залишається незмінною.

 

Як інформує Україна молода, про це Сі сказав під час пресконференції з російським диктатором путіним у Пекіні, передає Укрінформ у четвер.

 

"Китай і росія вважають, що лише політичне врегулювання "української кризи" (так у КНР називають напад рф на Україну – ред.) є правильним напрямом її вирішення. Позиція Китаю стосовно цього завжди була чіткою і послідовною", - заявив китайський лідер.

 

За його словами, під час врегулювання "кризи" необхідно дотримуватись цілей та принципів Статуту ООН, поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн, враховувати обґрунтовані занепокоєння всіх сторін безпековими питаннями, а також вибудовувати збалансовану, ефективну та стійку архітектуру безпеки.

 

"Китайська сторона сподівається на якнайшвидше відновлення миру та стабільності на Європейському континенті й готова продовжувати відігравати свою конструктивну роль для цього", - наголосив Сі Цзіньпін.

 

Тоді як путін улесливо подякував китайській стороні "за ініціативи, що висуваються Пекіном для врегулювання "кризи".

 

Господар Кремля додав, що домовився з Сі докладно обговорити весь комплекс зовнішньополітичного порядку денного на неформальній зустрічі сьогодні ввечері та, зокрема, "поінформувати голову КНР про ситуацію, що складається навколо "української кризи".

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Сі Цзіньпін здійснив візит до Європи, який у Пекіні вважають «дже успішним».