Франція вивчає можливість перекидання спецпризначенців до України

12:42, 02.03.2024
Франція вивчає можливість перекидання спецпризначенців до України

Присутність французьких солдатів потенційно могла б гарантувати безпеку певних ділянок української території. (Фото з відкритих джерел)

Франція розглядає можливість дозволити перебування свого спецназу та інших військових підрозділів в Україні.
 
Ця ініціатива має на меті створення "стратегічної дилеми" для російських терористів та захисту певних територій України від можливих російських атак.
 
Як інформує УМ, про це пише французське видання Le Monde.
 
“Ідея дати можливість цим військовим інструкторам перетинати український кордон, потенційно з іншими звичайними підрозділами, знаходиться у центрі французьких роздумів. Така французька військова присутність могла б захистити деякі території України та обмежити удари з боку окупантів”, – зазначається у матеріалі.
 
Газета відзначає, що за словами президента Франції Еммануеля Макрона, в Україні часто бувають іноземні військові, розвідники, військові радники та спецпідрозділи. А українське джерело сказало виданню, що в Україні присутні військові майже всіх союзних держав.
 
“Це не бойові підрозділи, але є, наприклад, представники всіх спецслужб. Якщо є поставки зброї, повинні бути люди, які нададуть інформацію для використання обладнання на місці. Україна також є полігоном для випробувань нової техніки. Таким чином дрони тестують на місці. Такі професіонали, звичайно, є на місцях”, – сказав він.
 
Франція планує проводити навчання Збройних сил України в галузі протиповітряної оборони.
 
“Присутність французьких солдатів або солдатів інших національностей потенційно могла б забезпечити безпеку певних ділянок української території та серйозно обмежити нинішні безперешкодні бомбардування Москви. Присутність союзників також виявиться важливою для обіцяного прибуття американських F-16 до України у 2024 році”, – резюмує видання.
 
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив детальніше слова Еммануеля Макрона щодо можливості в майбутньому відправити французькі військові сили на війну в Україну.
 
Сам Макрон сказав, що всі заяви щодо повномасштабної війни росії проти Україні, зокрема про відправку західних військ для допомоги українській армії, були ретельно продумані. Це не імпровізація та не популізм.
 
Як повідомляла Україна молода, Президент Франції Емманюель Макрон обговорить ситуацію в Україні з лідерами фракцій парламенту.