Прокурор МКС Карім Хан обіцяє завершити розслідування воєнних злочинів рф в Україні

14:28, 29.02.2024
Прокурор МКС Карім Хан обіцяє завершити розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Карім Хан під час онлайн-виступу на міжнародній конференції в Києві United for Justicice. United for Heritage. (Фото Офісу генпрокурора)

У Міжнародному кримінальному суді обіцяють результати внаслідок розслідування воєнних злочинів, здійснених рф.
 
Як інформує УМ, про це заявив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, передає Інтерфакс.
 
"Ми зобов'язані робити все можливе, щоб розслідувати і доводити справи (розслідування воєнних злочинів РФ в Україні. - Ред.) до кінця. З березня 2022 року мій Офіс продовжував свою діяльність із розслідування різних злочинів, які вчиняються на території України.
 
Ми створили Офіс у Києві, і ми працюємо у всій Україні", - зазначив він, виступаючи онлайн на міжнародній конференції в Києві United for Justicice. United for Heritage, присвяченій розслідуванню злочину проти культурної спадщини України. 
 
Нині в мене немає сумнівів щодо того, що ми побачимо результати цієї невтомної роботи", - додав Хан.
 
Він розповів, що рф здійснює атаки по всій Україні, зокрема руйнуючи пам'ятки культури.
 
"Атаки на культурні об'єкти стали патерном, типовою поведінкою окупантів на території України. Так відбувається і в інших країнах світу в інших конфліктах. На жаль", - додав прокурор МКС.
 
Хан звернув увагу, що такі атаки проводяться для того, щоб "деморалізувати українців, деморалізувати громади, в яких розміщені ці культурні об'єкти". 
 
Він наголосив, що Римський статут надає МКС повноваження розслідування злочинів проти культурної спадщини.
 
"Зокрема, це стосується споруд, які користуються спеціальним захистом, релігійних споруд, історичних пам'яток. Якщо на них здійснюються атаки - це злочин відповідно до Римського статуту. І Офіс МКС, маючи стабільну співпрацю з ЮНЕСКО, ефективно розслідує ці злочини, починаючи з тих злочинів, які скоювалися в Малі. ...
 
Ми маємо робити все можливе, щоб ці злочини не залишилися безкарними. Культура - це наше серце, це наше ДНК. І атаки на культурні об'єкти - це атаки на те, що є невід'ємною частиною нас самих", - підсумував він.
 
Як повідомляла "УМ", пів року тому МВС рф оголосило в розшук керівництво Міжнародного кримінального суду (МКС). Адже терористам не до вподоби розслідування їхніх злочинів.