За Україну віддали життя в бою 31 тисяча захисників – Зеленський

19:38, 25.02.2024
За Україну віддали життя в бою 31 тисяча захисників – Зеленський

Зеленський під час пресконференції в рамках форуму «Україна. Рік 2024». (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вперше озвучив дані про втрати Сил оборони України за два роки після повномасштабного вторгнення росії.

 

За його даними загинули 31 тисяча українських військових. Кількість поранених та зниклих безвісти глава держави озвучувати не став.

 

Як інформує Україна молода, відповідні цифри він озвучив на пресконференції після форуму «Україна. Рік 2024» в неділю.

 

«Тридцять одна тисяча українців військових загинули у цій війні. Не 300 тисяч, не 150 тисяч, що там бреше путін зі своїм брехливим колом. Але кожна ця втрата це великі втрати для нас. Росіян загинуло 180 тисяч.

 

Всього втрат загиблих в росії 180 тисяч смертей. Я не знаю, скільки без вісти зниклих у них, але знаю, що до 500 тисяч в сумі з пораненими», - сказав Верховний Головнокомандувач.

 

Він відмовився назвати кількість поранених українських військових, оскільки росія буде знати, скільки людей "пішло з поля бою". Також він не став називати кількість безвісти зникли військових.

 

Але навів інші жахливі дані щодо цивільних українців: «Ми також знаємо про десятки тисяч вбитих українців на окупованих територіях».

 

Президент також заявив, що не вірить у те, що переговори з російським диктатором путіним можуть принести мир, але вірить, що той визнає свою помилку і свій програш, передає Офіс президента.

 

«А можна говорити з глухою людиною? Чи можна говорити з людиною, яка вбиває своїх опонентів?», - риторично перепитав Зеленський одного з іноземних журналістів.

 

 

І додав: «Питання в юридичній і політичній площині (лежить). Ми запропонуємо майданчик, на якому він (путін – ред.) може погодитися з тим, що він програв цю війну і що це була велика помилка, яка для нього маленька помилка, а для нас трагедія – і для всього демократичного світу це трагедія, і тому повинна бути справедливість у цьому питанні.

 

Чи Україна програє у цій війні? Я впевнений, що ні. Найважче було 24-те (лютого) два роки тому. Принаймні, у нас немає цієї альтернативи – не перемогти. Немає можливості програти. Тому що що таке "Україна програє"? Програє – нас не буде, не буде нашого існування. Тому нам точно не підходить такий фінал боротьби за своє життя.

 

Чи Україна програє і чи буде нам дуже-дуже складно, і чи буде велика кількість жертв – залежить від вас, від партнерів, від Західного світу. Якщо ми будемо сильні, зброєю тією чи іншою, ми не програємо цю війну, ми переможемо».

 

Зеленський також не став коментувати звільнення Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ та зміну військового керівництва, мовляв, «це наше внутрішнє питання».

 

А також логічно відмовився розголошувати деталі плану дій ЗСУ, бо «чим менше людей знає про цей план, тим скоріше настане перемога і неочікуваний результат для росіян».

 

«І скажу вам відверто − наші контрнаступальні дії восени минулого року були на столі у Кремля до того, як почались контрнаступальні дії. Крапка», - обгрунтував глава держави свою позицію.

 

Він визнав, що наразі дійсно "не все йде по плану і не все залежить від нас". І пояснив, що деякі речі залежать від України, а деякі речі залежать від партнерів, тому є "затягування тих чи інших процесів".

 

«Є план. План чіткий. Деталі вам не можу сказати. Не маю на це права. Цей план пов’язаний зі зміною керівництва, там є відповідні зміни. Планів буде готуватись кілька через витік інформації», − підсумував Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», на форумі «Україна. рік 2024» міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін пообіцяв, що український оборонний сектор збільшиться у шість разів у 2024 році.