«Звільнення» Залужного: політики і журналісти з’ясовують причини появи ганебних чуток

22:05, 29.01.2024
«Звільнення» Залужного: політики і журналісти з’ясовують причини появи ганебних чуток

Буданов і Залужний. (Фото ПЦУ)

Поява неофіційних чуток про те, що президент Володимир Зеленський нібито звільнив Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного вкрай обурила, як окремих політиків, так і багатьох експертів та журналістів. Тим більше у День пам’яті Героїв Крут!

 

Оскільки «диму без вогню не буває», спростування Офісу президента не стільки загасило скандальну інформацію так званих «неофіційних джерел», як спричинило спроби з’ясувати: а що це взагалі було – спойлер влади, політичний «кіт Шрьодінґера», чиїсь неконтрольовані емоції чи російська ІПСО?

 

Думки з цього приводу проаналізувала «Україна молода».

 

Отже прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що глава держави не звільняв головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з посади.

 

«Точно ні. Президент не звільняв головкома», - сказав речник у коментарі «УП».

 

До речі, саме це видання разом з кількома іншими ЗМІ перед тим написало з посиланням на неофіційні джерела, що відповідний Указ президента було підписано, але його не оприлюднювали, бо з цього приводу тривали консультації з іноземними партнерами.

 

Одночасно Міноборони опублікували допис: "Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда".

 

Що саме "не правда" в Міноборони не уточнили. Адже паралельно ширилася інформація про відставку очільника Міноборони Рустама Умєрова.

 

Журналістка Тетяна Даниленко відреагувала на цей скандал так: «Це дуже схоже на спойлер. Випустили інформацію, перевіряють реакцію.

У когось здадуть нерви, хтось кудись рипнеться - заодно і зʼясуютьступіньлояльностіусіхполітичнихакторів.

А взагалі політичні потрясіння для воюючої країни - не найліпший варіант.  Ліпше б законом про мобілізацію всіх збадьорили, ніж політичними інтригами».

 

Толі як історик і нардеп від «ЄС» Володимир В’ятрович написав у коментарі під її дописом: «Політичний «кіт Шрьодінґера» - запускати інфо щодо можливого рішення і офіційно оприлюднювати його в залежності від реакції на витік».

 

Журналіст та військовий Вахтанг Кіпіані відреагував коротко: «Армія не заслужила цього комунікаційного скотства. Так звані політики і так звані журналісти, у яких зуд у пальцях і нуль мізків - ви довбо*оби».

 

П’ятий президент, нардеп Петро Порошенко, який наразі перебуває у Брюсселі, вважає, що навіть чутки про звільнення Залужного є ударом по національній єдності і кроком, який матиме надзвичайно негативні наслідки.

 

Порошенко наголосив, що єдність є і надалі можлива тільки навколо Збройних Сил. А їх уособленням став Валерій Залужний.

 

«Подібне рішення не вмотивоване військово-стратегічними міркуваннями. Не проаналізовані ризики і загрози від його ухвалення. В його основі — емоції та ревнощі, якими не можна керуватися під час війни!.

 

Я в Брюсселі. У наших партнерів шок від самих чуток. У москві ж захлинаються від радості…Найкраще, що ще можна зробити — негайно спростувати чутки. Не підписувати указ, якщо є проєкт. Не оприлюднювати і порвати його, якщо підписаний. Він не зробить Україну сильнішою. А наслідки його будуть надзвичайно негативними», - додав лідер партії «ЄС».

 

Як повідомляла "УМ", військово-політичне керівництво на чолі з Зеленським у День пам’яті Героїв Крут ушанувало пам'ять полеглих у боротьбі за незалежність під час Української революції 1917–1921 років, Революції Гідності та російсько-української війни.