Зеленський міркує над пропозицією Генштабу мобілізувати до пів мільйона осіб

19:52, 19.12.2023
Зеленський міркує над пропозицією Генштабу мобілізувати до пів мільйона осіб

Зеленський під час підсумкової пресконференції. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський потребує більше аргументів від Генштабу ЗСУ, який запропонував під час Ставки мобілізувати додатково ще 450-500 тисяч людей.

 

Глава держави також додав, що з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним у нього робочі стосунки і він планує «з ним працювати».

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський сказав на підсумковій прес-конференції 19 грудня, яка транслювалася на телебаченні та в соцмережах.

 

«Це питання наших військових, головкома і Генштабу. Вони звернулися на нашій ставці щодо питання мобілізації. Вони звернулися щодо захисту нашої держави і потенційний контрнаступальних дій, щодо дефіциту і їх погляд був на ставці, що вони запропонували мобілізувати 450-500 тис людей. Це дуже серйозна цифра», – сказав президент.

 

За його словами, він не побачив у пропозиції питання демобілізації. Тож остаточний документ доопрацьовується, він повинен включати питання демобілізації, відпусток, ротації тощо. І лише після того військові повинні спілкуватися з цього питання у Верховній Раді, яка має затверджувати відповідні зміни до законодавства.

 

«Я сказав, мені потрібно більше аргументів, щоб підтримувати цей напрямок. Це питання людей, справедливості, обороноздатності та фінансів. Щодо людей – мені потрібна конкретика: що буде з мільйонною армією України, що буде з тими хлопцями, які 2 роки захищає нашу державу. В нас є питання ротаційні, відпусток. Це має бути комплексний план», – зазначив глава держави.

 

Верховний Головнокомандувач каже, що дуже хотів би, щоб наше військове керівництво розуміло ці виклики. Тоді як військові просили підключити до цього питання Міноборони і міністра цифрової трансформації Михайла Федорова щодо діджиталізації деяких процесів, «бо люди є, як в Україні, так і за кордоном, це дуже складний процес».

 

«Для мене дуже важливо: якщо 440 тисяч плюс, то хто заслуговує право на відпочинок? І це дуже важливий момент, без цього воно не працює», − наголосив президент.

 

За його даними, мобілізація додаткових 450-500 тисяч осіб коштуватиме Україні 500 мільярдів гривень.

 

"Мобілізація в такому форматі коштуватиме Україні додаткових 500 мільярдів гривень. Тому я як президент України та людина, яка багато свого часу віддає, щоб знайти фінансову підтримку для України, хотів би розуміння від прем’єр-міністра, міністра фінансів, а звідки гроші", - резюмував він.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекрутинг та мобілізація. У Міноборони роз'яснили різницю