Зеленський чекає на чіткіший військовий план і не знижує призовний вік до 25 років – Bloomberg

18:44, 30.11.2023
Зеленський чекає на чіткіший військовий план і не знижує призовний вік до 25 років – Bloomberg

Військове керівництво бажає поширити мобілізацію на додаткових 140 тисяч потенційних призовників. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Президент Володимир Зеленський досі так і не підписав ухвалений Радою закон про зменшення граничного віку призову з 27 до 25 років, хоча терміни для вето вже давно минули.

 

При цьому, глава держави нібито чекає на чіткіший план від військового керівництва.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в матеріалі Bloomberg.

 

"План призову більшої кількості чоловіків до армії лежить на столі президента Володимира Зеленського з червня. Лідер воєнного часу досі не піддавався тиску з боку військових і не підписав його. Натомість минулого тижня Зеленський звернувся до свого уряду та вищого керівництва з проханням розробити більш комплексний пакет, який би краще відповідав потребам виснаженої війною нації, яка готується до бойових дій взимку.

 

Він знову відклав схвалений українським парламентом проєкт зниження призовного віку під час війни для чоловіків, які не мають військового досвіду, з 27 до 25 років", - пише видання.

 

На сайті парламенту зазначається, що законопроєкт направили на підпис президенту ще 5 червня 2023 року!

 

"Небажання Зеленського підписувати закон (в порушення законодавчої процедури – Ред.) пов'язане з його наміром побачити чіткий план того, чого його військові прагнуть досягти за допомогою призову, як будуть розподілені новобранці і як розробити ротацію для тих, хто перебував на полі бою 21 місяць, кажуть люди, знайомі з питанням", - додали автори матеріалу.

 

За даними Bloomberg, така затримка непокоїть військових, оскільки цей закон дасть офіцерам, які займаються призовною кампанією, доступ до додаткових 140 тисяч потенційних призовників.

 

 

Агентство наводить заяву головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в статті для The Economist, де він заявив, що нинішні правила призову містять прогалини, які дозволяють українцям "ухилятися від своїх обов'язків".

 

Зазначається, що військове керівництво України отримало підтримку від союзників щодо розширення призову. Так, ексміністр оборони Великої Британії Бен Воллес закликав Київ залучати більше молодих людей до призову, щоб перемогти у війні, порівнюючи ці зусилля з тактикою Кремля.

 

"Я розумію бажання президента Зеленського зберегти молодь для майбутнього... Але справа в тому, що росія приховано мобілізує всю країну", - сказав тоді Воллес.

 

Як повідомляла «УМ», цю заяву Воллеса тоді жорстко розкритикували в оточенні Зеленського.