Столтенберг переконаний: Україна перемагає як суверенна європейська держава

14:16, 27.11.2023
Столтенберг переконаний: Україна перемагає як суверенна європейська держава

Столтенберг багато говорив про Україну під час пресконференції у Брюсселі. (nato.int)

Генеральний секретар  НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Україна у війні з російською агресією перемагає як суверенна європейська держава.

 

За його словами, НАТО й союзники надалі надаватимуть свою підтримку Києву.

 

Як інформує Україна молода, про це Столтенберг сказав під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі в понеділок.

 

Генсек Альянсу заявив, що у боротьбі з агресією рф Україні вдалося звільнити 50% території, захопленої окупантами. Країна продовжує перемагати як суверенна європейська держава, передає The Guardian.

 

Він наголосив, що Україна хоробро б’ється за власну свободу, і союзники по НАТО й надалі надаватимуть їй необхідну підтримку.

 

І додав, що тільки Україна має вирішувати, коли і як проводити мирні переговори з росією щодо закінчення війни.

 

За його даними, ситуація на полі бою в Україні дуже складна, тривають інтенсивні бої на сході. Лінія фронту з початку контрнаступу українських військ суттєво не змінилася, проте росіяни зазнають значних втрат як в особовому складі, так і в техніці. 

 

Столтенберг зазначив, що Україна зможе вести переговори з рф про будь-який мир, про який вона захоче домовитися, коли і якщо прийде час для мирних переговорів.

 

«Саме від України залежить, які шляхи закінчення цієї війни є прийнятними. Наш обов'язок - підтримати Україну і дати їй змогу звільнити якомога більше території й забезпечити найкращі умови для переговорів, якщо вони взагалі розпочнуться», - підкреслив генсек НАТО.

 

На його думку, "війни за своєю природою непередбачувані".

 

"Ми не бачили жодних ознак того, що президент путін планує мир, насправді він планує продовження війни. Чим більше військової підтримки ми надамо Україні, тим сильнішою буде її позиція на полі бою і тим сильнішою буде її позиція за столом переговорів", - додав він.

 

Єнс Столтенберг також акцентував на важливості проведення реформ Україною на шляху до членства в НАТО.

 

«Союзники погоджуються, що Україна стане членом НАТО. На зустрічі (Україна - НАТО) ми погодимо рекомендації для українців... щодо реформ, оскільки ми продовжуємо підтримувати Київ на цьому шляху до членства в НАТО», - сказав він.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно Столтенберг заявив, що європейські союзники та НАТО мають більше допомагати Україні.