Мустафа Джемілєв удостоєний звання Герой України

16:50, 13.11.2023
Мустафа Джемілєв удостоєний звання Герой України

Герой України Мустафа Джемілєв під час нагородження. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України національному лідеру кримськотатарського народу, народному депутату Мустафі Джемілєву в день його 80-річчя, 13 листопада.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента у понеділок.

 

Золоту Зірку Героя лідер кримських татар вже отримав на Банковій під час зустрічі із Зеленським.

 

Зазначається, що це звання Мустафа Ага отримав за «визначний особистий внесок у становлення та розбудову незалежної Української держави, мужність і самовідданість у відстоюванні прав кримськотатарського народу, багаторічну плідну політичну та громадську діяльність».

 

Глава держави привітав Мустафу Джемілєва з ювілеєм і подякував за відстоювання інтересів нашої держави та його боротьбу за права кримських татар:

 

«Хочу подякувати вам за те, що ми разом у цій боротьбі. Бажаю вам багато здоров’я, щоб побачити нашу справедливу перемогу, відновлення територіальної цілісності й суверенітету України. Крим – це Україна».

 

Лідер кримськотатарського народу заявив, що для нього честь отримати найвищу відзнаку, адже за два роки повномасштабної війни її одержують воїни, які ціною свого життя відстоюють свободу, територіальну цілісність і незалежність України.

 

«У таких обставинах це нагородження має для мене величезний сенс. Це водночас і велика моральна підтримка для наших співвітчизників, які вже десятий рік перебувають в окупації», – зазначив він.

 

 

Зеленський також наголосив: «Сьогодні Мустафі Джемілєву виповнилося 80 років. Привітав його, подякував за захист свободи України й кримськотатарського народу та відзначив званням Героя України.

 

Сильна, достойна, смілива людина. Життя, присвячене захисту волі народів. Побажав того, чого бажаємо ми всі: перемоги України та свободи для всіх частин нашої держави. І робимо все, щоб наблизити звільнення Криму».

 

Мустафа Джемілєв подякував Президентові за всю важливу роботу, яка проводиться за його підтримки в напрямі захисту прав кримських татар.

 

«Ваші слова про те, що ця війна не може бути закінчена доти, поки не буде звільнено останній квадратний метр нашої території, вселяють упевненість, що ми здобудемо свободу. Мені сьогодні вже 80 років, і в мене на цій землі ще одна мрія: повернутися на свою батьківщину й бути похованим на своїй землі. І ваша тверда позиція стосовно нашої територіальної цілісності дає впевненість, що це обов’язково здійсниться. Дякую вам за цю високу нагороду. Слава Україні!» – сказав Мустафа Джемілєв.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Мустафа Джемілєв є політичним і громадським діячем кримськотатарського походження, головою Меджлісу кримських татар із 1991 по 2013 роки та колишнім радянським дисидентом. Через його протести та супротив депортації та заборону поверненню кримським татарам на свою батьківщину, Джемілєва неодноразово ув’язнювали в СРСР та піддавали тортурам.

 

Народжений 13 листопада 1943 року у селі Ай-Серез Мустафа Джемілєв у шестимісячному віці опинився на чужині внаслідок насильницької депортації з Криму корінного кримськотатарського народу, здійсненої комуністичним режимом СРСР  18 травня  1944 року.

 

За свою самовіддану та безкомпромісну боротьбу з комуністичним  режимом СРСР за відновлення прав кримськотатарського народу, інших поневолених народів та права людини Мустафа Джемілєв неодноразово зазнавав арештів та судових переслідувань.

 

За участь у кримськотатарському національному русі та у правозахисному русі в СРСР він був засуджений у сукупності до 14 років позбавлення волі та 4 років заслання.

 

Проявлені Мустафою Джемілєвим особисті  мужність та самовідданість у відстоюванні справедливості, захисті прав народів  і прав людини сприяли консолідації боротьби кримськотатарського народу на основі принципу ненасильства  та його поверненню з місць вигнання на свою Батьківщину - Крим.

 

Із 2014 по 2019 року колишній голова Меджлісу обіймав посаду Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу.

 

У 2015 році Джемілєв нагороджений орденом "Народний Герой України". У липні 2019 року обраний народним депутатом від партії "Європейська солідарність".

 

Джемілєв доклав чимало зусиль щодо дипломатичних перемовин із деокупації Криму, зокрема із турецькою владою, звільненню українських політв’язнів та боротьби за права людини в окупованому Криму.

 

У 2022 році Джемілєва висунули як кандидата на здобуття Нобелівської премії миру.