Офіцери з бойовим досвідом замінять усіх звільнених обласних військкомів – Зеленський

15:01, 11.08.2023
Офіцери з бойовим досвідом замінять усіх звільнених обласних військкомів – Зеленський

Президент провів засідання РНБО щодо результатів перевірки роботи ТЦК (Фото: пресслужба Офісу президента України)

Під час засідання РНБО президент України Володимир Зеленський 11 серпня заявив про звільнення всіх керівників обласних ТЦК.

 

Як інформує УМ, про це він повідомив 11 серпня за підсумками засідання Ради нацбезпеки та оборони у Фейсбуці..

 

«Керувати системою мають люди, які точно знають, що таке війна і чому цинізм і хабарництво під час війни — це державна зрада», — додав Зеленський.

 

За два тижні буде засідання РНБО щодо діяльності військово-лікарської комісії, зараз триває перевірка і готуються пропозиції. «Зараз ця система працює негідно. Так, як там ставляться до воїнів, до своїх завдань — це просто аморально», — наголосив президент.

 

РНБО рекомендувала Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному призначити на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Офіцерів Залужному мають порадити керівники оперативно-тактичних та оперативно-стратегічних угруповань. Також офіцерів перевірить Служба безпеки України.

 

Станом на 8 серпня Державне бюро розслідувань розслідує 112 справ щодо посадовців військкоматів. Основні зловживання — схеми з виплатами, допомога в перетині кордону і побиття військових. Перевірка діяльності та способу життя працівників військкоматів по країні ще триває.

 

У червні у вже колишнього очільника одеського військкомату Євгена Борисова знайшли віллу в Іспанії. Після цього Верховна Рада ініціювала перевірку всіх військкоматів. Перші результати перевірки — понад 2 300 звернень щодо неналежної роботи військкоматів, зараз перевіряють 102 керівників та їхніх заступників.

 

1 серпня Міністерство оборони заявило, що до кінця року замінить третину керівного складу ТЦК на ветеранів, які через поранення не можуть продовжувати службу. Така робота вже проводиться — наразі роти охорони ТЦК на 50—70% замінили чоловіки, які отримали поранення на війні.

 

Як поівдомляла УМ, НАЗК моніторить спосіб життя 135 військкомів.

 

Нагадаємо, що масштаби корупції та безміру керівництва ТЦК та СП вражають українців.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи відновлять довіру суспільства до мобілізації перевірки діяльності ТЦК та СП.