Жоден суддя ВСУ та КСУ не подав декларацію за 2022 рік – НАЗК

10:41, 10.08.2023
Жоден суддя ВСУ та КСУ не подав декларацію за 2022 рік – НАЗК

Чим вища посада, тим вищий рівень корупційних ризиків. (Фото з відкритих джерел)

Декларації доброчесності подали за 2021 рік лише двоє суддів Конституційного суду, а за 2022 рік - жоден.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

 

"На сьогодні двоє суддів Конституційного суду подали декларації за 2021-й рік і нуль - за 2022-й рік. У Реєстрі декларацій немає окремого блоку для зазначення посади судді Верховного суду, вони зазначаються як просто судді", - уточнив Новіков.

 

Загалом, за його словами, серед суддів позитивна динаміка подання декларацій. Вони щорічно подають декларацію доброчесності, яка містить пункт про те, чи подавалися в попередні роки декларації про статки.

 

"Адже судді, які цього не робили, потенційно можуть надати недостовірні відомості в декларації доброчесності судді. Тому для них це ще і юридичне питання. Вони просто зобов’язані їх подавати, щоб не давати привід сумніватися у їхній доброчесності. Навіть попри відсутність обов’язку, відповідне законодавство про судоустрій, статус суддів", - підкреслив голова агентства.

 

За даними Новікова, майже 400 тисяч посадовців подали декларації за 2021 рік, майже 300 тисяч - за 2022-й. Серед них - десятки тисяч військових.

 

"Чому нам ще так важливо врахувати безпекові ризики при відкритті доступу до Реєстру декларацій? Тому що військові подають декларації, розраховуючи на те, що держава захистить їх під час війни", - додав Новіков. 

 

Як повідомляла УМ, Станіслав Кравченко обраний новим головою Верховного Суду.