СБУ розслідує майже 92 тис. справ щодо агресії рф – Василь Малюк

18:49, 21.06.2023
СБУ розслідує майже 92 тис. справ щодо агресії рф – Василь Малюк

Голова СБУ Василь Малюк спілкується з генпрокурором. (Фото СБУ)

Голова Служби безпеки України Василь Малюк заявляє, що слідчі СБУ розпочали досудове розслідування у майже 92 тис. кримінальних проваджень, пов’язаних із військовою агресією росії проти України.

 

За його словами, із них на сьогоднішній день триває слідство у близько 43 тис. справ, що стосуються саме порушень росією законів та звичаїв війни.

 

Як інформує Україна молода, про це Малюк повідомив під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань взаємодії правоохоронних і державних органів, що відбулася в Офісі Генерального прокурора, передає СБУ в середу.

 

«На сьогоднішній день СБУ розслідує майже 43 тис. проваджень за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни. І ми не просто фіксуємо ці злочини. А виконуємо всі необхідні процесуальні дії у рамках українського законодавства. Щоб рано чи пізно усі російські злочинці постали перед судом», – зазначив голова спецслужби.

 

Насамперед це стосується вищого військово-політичного керівництва РФ і командування армії. За словами Малюка, повідомлено про підозру 448 воєнним злочинцям із цієї категорії російських посадовців, у тому числі понад 25 командувачам окремих родів військ і армій.

 

Встановлюються і конкретні виконавці злочинів. Наприклад, оголошено про підозру командиру важкого бомбардувального полку, полковнику Тимошину. Слідчі СБУ встановили, що він відповідальний за ракетні удари по житловому будинку у Дніпрі в січні цього року і по ТРЦ "Амстор" у Кременчуку в червні 2022 року.

 

 

Загалом до суду скеровано 95 кримінальних проваджень щодо 142 осіб із військово-політичного керівництва РФ, із яких вже засуджено 22.

 

"Рішення Міжнародного кримінального суду про арешт Путіна та Львової-Бєлової – це тільки початок. Ми маємо забезпечити потужну доказову базу, щоб пройти цей шлях повністю", – підкреслив Малюк.

 

Він додав, що до цієї роботи долучаються й міжнародні структури, які розслідують і окремі кейси, і "магістральне" провадження про російську агресію проти України.

 

"СБУ максимально уніфікує роботу з пошуку та аналізу даних – щоб не втратити жоден доказ злочину. Уламки ракет, перехоплені розмови, знімки з супутника і "трофейна документація" – все йде в нашу скарбничку доказів", – сказав голова СБУ.

 

 
Як повідомляла "УМ", нещодавно СБУ повідомила про підозру за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та публічні заклики до геноциду ідеологу «руського міра» Олександру Дугіну