Залужний категорично відмовився підривати мости в Києві в лютому 2022 року

11:31, 14.06.2023
Залужний категорично відмовився підривати мости в Києві в лютому 2022 року

Залужний не зрадив киян на лівому березі Дніпра і не підірвав мости. (Фото Офісу президента)

На початку повномасштабного вторгнення Росії Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний відмовився підривати мости через Дніпро в Києві.

 

Він назвав це зрадою людей на лівому березі.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє британська ВВС.

 

За даними джерел ВВС, 26 лютого, на третій день повномасштабного вторгнення члени уряду активно обговорювали можливість підірвати всі київські мости. Це дозволило б затримати армію РФ, яка на той момент висадила десант з військовою технікою в Гостомелі, оточила Чернігів та стрімко просувалася Сумщиною, перед Дніпром. І не дати росіянам увійти до урядового кварталу.

 

ВВС стверджує, що один із високопосадовців зателефонував тодішньому голові СБУ Івану Баканову з вимогою, щоб той наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости і відрізати лівий берег Дніпра від правого.

 

"Ситуація була складною. Баканов подзвонив до головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Той його вислухав і без вагань відповів: "Підірвати мости? В жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра - і військових, і цивільних", - пише ВВС.

 

Час показав, що рішення, яке генерал ухвалив на третю добу без сну, в задимленому від сотень викурених цигарок бункері з розкладеними на столах картами оперативної обстановки, виявилося правильним.

 

Згодом десятки рішень Залужного допоможуть українській армії не лише втримати Київ, а й відтіснити росіян з півночі України, провести Харківський контрнаступ, відвоювати Херсон. Зараз від них залежить доля нового наступу ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі по телефону кілька важливих питань, що стосуються України, зокрема, обстановку на фронті та підготовку до контрнаступу.