Екснардеп-регіонал Григорій Дашутін затриманий за постачання для російського ВПК

14:52, 08.06.2023
Екснардеп-регіонал Григорій Дашутін затриманий за постачання для російського ВПК

У екснардепа серед розкошів у стилі "Пшонка стайл" знайдено книги, які звеличують росію та пропагують її імперські наративи. (Фото ДБР)

Співробітники ДБР затримали власників та топменеджмент концерну, який продовжував забезпечувати російський ВПК навіть після вторгнення росії до України.

 

Серед затриманих – організатор схеми, колишній нардеп, член Партії Регіонів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба ДБР у четвер.

 

«ДБР рішуче перекриває всі можливі подібні канали. Водночас інколи масштаби цинізму дивують навіть досвідчених правоохоронців. Адже постачання продукції для російського виробника зброї у час, коли його ж продукцією бомблять мирні міста твоєї країни — важко пояснити з моральної точки зору», - йдеться у повідомленні.

 

За даними слідства, з 24 лютого 2022 року ділки поставили до рф комплектуючих щонайменше на понад 160 млн грн. При цьому, діяльність самого концерну було заблоковано ще у листопаді 2022 року.

 

За неофіційними даними ЗМІ у правоохоронних органах, йдеться про народного депутата 3-го і 4-го скликання Григорія Дашутіна і його концерн NICMAS.

 

 

На одній з картин зображений саме Дашутін в імперському антуражі, із золотими еполетами та царськими орденами. 

 

«Наразі слідчі та оперативні працівники ДБР та прокурори Офісу Генерального прокурора проводять понад 30 обшуків. Зокрема, у колишнього нардепа серед розкошів у стилі "Пшонка стайл" знайдено книги, які звеличують Росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки та навіть комсомольський значок, який турботливо зберігався серед цінних речей.

 

У деяких підозрюваних були знайдені паспорти РФ, договори з РФ», - додали в бюро.

 

За результатами проведеного розслідування слідчі ДБР встановили, що до складу злочинної організації увійшло щонайменше 14 осіб, з-поміж близьких родичів екснардепа, менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян РФ, зазначили в бюро.

 

 

Правоохоронці встановили, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього нардепа з 2014 року забезпечувала держпідприємства рф високоефективним та енергозберігаючим обладнанням, необхідним для сталого функціонування нафтогазовидобувних, гірничих, металургійних, хімічних, вугільних, транспортних підприємств.

 

Серед них були структури оборонно-промислового комплексу країни-агресора.

 

Концерн займав друге місце у поставках продукції для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції.

 

Після повномасштабного вторгнення РФ, власники продовжили співпрацю з агресором, налагодивши постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли "замовлення" українському виробнику нібито для потреб третьої  сторони з країни-посередника.

 

Як повідомляла "УМ", раніше працівники ДБР знайшли у колишнього народного депутата Валерія Горбатова колекцію стародавніх українських артефактів. Зокрема, унікальний гунський меч із золотим оздобленням, золоту візантійську ікону XI – XII ст., прикраси, шоломи, ікони, інші предмети, які мають історичну та культурну цінність.