Підрив Каховської ГЕС: Зеленський на РНБО доручив евакуювати людей

12:06, 06.06.2023
Підрив Каховської ГЕС: Зеленський на РНБО доручив евакуювати людей

Екстренне засідання РНБО після злочинного підриву Каховської ГЕС окупантами. (Фото Офісу президента)

Термінове засідання РНБО у зв’язку із підривом окупантами Каховської ГЕС провів Президент України Володимир Зеленський.

 

Як інформує УМ, про це Зеленський повідомив 6 червня у Фейсбуці.

 

"Членам РНБО розповіли, що близько 2:50 ворог здійснив внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. Негайно було поінформовано всі надзвичайні служби та військових.
 
У зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів. Члени Ради нацбезпеки і оборони заслухали інформацію голови Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, голови Запорізької ОВА Юрія Малашка, а також командувача ОСУВ «Одеса» Едуарда Москальова щодо актуальної ситуації. Жертв серед цивільного населення та військових не зафіксовано", - йдеться у повідомленні Офісу президента
 
 

"Доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Робимо все, щоб врятувати людей. Задіяні всі служби, військові, Уряд, Офіс", - зазначив Зеленський.

 

За його словами, на засіданні РНБО погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт. До жорсткої відповідальності.

 

Вранці 6 червня стало відомо, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. За даними Херсонської ОВА, за 5 годин після підриву вода досягне критичного рівня. В регіоні розпочато евакуацію. Нову Каховку підтоплює вже. В Херсоні знеструмлено мікрорайон Корабел, за кілька годин відключать газопостачання. На Херсонщині піднято по тривозі підрозділи Нацполіції та ДСНС.

 

За даними "Енергоатому", підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована.

 

За даними "Укргідроенерго", Каховську ГЕС повністю зруйновано внаслідок підриву машинної зали зсередини. Станція відновленню не підлягає. За фактом підриву Каховської ГЕС Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження за статтею екоцид.

 

Як повідомляла УМ, Злочинна завбачливість: за тиждень до підриву Каховської ГЕС у рф дозволили не розслідувати аварії на об’єктах.