Зеленський у Джедді закликав арабський світ підтримати українців

16:46, 19.05.2023
Зеленський у Джедді закликав арабський світ підтримати українців

У Саудівській Аравії Президент України зустрівся зі Спадкоємним принцом, Прем’єр-міністром Мухаммадом бін Салманом аль Саудом (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський закликав членів Ліги арабських держав долучитися до втілення  української формули миру.

 

Як інформує Україна молода, про це лава держави заявив на саміті Ліги арабських держав у Джедді (Саудівська Аравія), де вн перебуває з візитом, інформує прес-служба Офісу президента.

 

«Кожній поважній делегації передали документ їхньою мовою з 10 пунктами формули миру. Будь ласка, ви можете обрати пункт, який вам здається найбільш підходящим, і я буду вдячним, якщо кожен із вас обере напрямок для порятунку людей з російського полону. Тож я запрошую всіх вас, хто поважає мир, долучитися до імплементації Формули миру і таким чином зменшити ворожнечу, страждання і зло», - сказав Президент України.

 

Він зауважив, що його головний заклик на саміті: захистити наш народ, включно з мусульманською спільнотою України.

 

Зеленський нагадав, що Крим був першим, що постраждав від російської окупації, і ті, хто досі піддаються репресіям в тимчасово окупованому Криму, є мусульманами.

 

 

«Подивіться, скільки страждань принесли довготривалі війни Лівії, Сирії, Ємені; скільки життів загубили роки битв у Судані і Сомалі, Іраку й Афганістані. Кожен, хто примножує страждання новою агресією, сіє ворожнечу і прагне повернути старі часи загарбницьких імперії, котрі не рахуються з волею незалежних націй. Хто йде проти світу, буде проклятий народом», - звернувся Зеленський до лідерів арабських країн.

 

Крім того, український лідер подякував країнам за підтримку міжнародних позицій України і Статуту ООН та наголосив на можливості розширити позитивний досвід із Саудівською Аравію зі звільнення людей із російського полону. Також Президент відзначив, що Україні разом з арабськими країнами вдалося забезпечити харчову безпеку.

 

 

Як відомо, у пʼятницю Президент Володимир Зеленський розпочав візит до Саудівської Аравії, де порушуватиме питання повернення з російського полону українців, Формулу миру, питання енергетичної безпеки та захисту мусульманської спільноти України.

 

Як повідомляла УМ, нещодавно Президент України Володимир Зеленський вперше з початку російського вторгнення прибув  до Італії, де зустрівся з президентом та прем‘єр-міністром країни та Папою Римським.