Україна вважає аморальною участь лідерів країн Центральної Азії в параді злочинця путіна

16:19, 09.05.2023
Україна вважає аморальною участь лідерів країн Центральної Азії в параді злочинця путіна

Окремі лідери Кавказу та Центральної Азії приїхали на путінський парад «побєдобєсія». (Фото: akorda.kz)

МЗС України жорстко розкритикувало участь прем'єр-міністра Вірменії та президентів  Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану у російському «параді перемоги» в Москві 9 травня.

 

Офіційний Київ вважає участь цих лідерів у параді «побєдобєсія» на Червоній площі поряд із воєнним злочинцем володимиром путіним аморальним і недружнім кроком.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві МЗС України в середу.

 

Українські дипломати наголошують, що під час заходу президент російської федерації володимир путін, який розшукується міжнародним правосуддям за скоєння воєнних злочинів, виправдовував вбивства українців, знищення українських міст та сіл, викрадення українських дітей та репресії проти мешканців захоплених українських територій.

 

Тим більше, що в ніч перед парадом росія випустила по Україні 25 крилатих ракет, зокрема 15 по Києву, "аби заподіяти іще більше смертей та завдати іще більше руйнувань на українській землі", обурюються у зовнішньополітичному відомстві.

 

Натомість учасникам зібрання у Москві була продемонстрована російська військова техніка, яка вже десятий рік поспіль бере участь в неспровокованій агресивній війні росії проти України, нагадує міністерство.

 

«Розглядаємо участь лідерів зазначених іноземних держав в публічному заході поряд із воєнним злочинцем, який хизується розв'язанням війни в Європі в масштабах, незнаних із часів Другої світової війни, як аморальний та недружній крок щодо України, вияв зневаги до українського народу, який бореться за своє виживання та свободу.

 

Народи Центральної Азії та Кавказу внесли неоціненний вклад в перемогу над нацизмом 78 років тому. Вони не заслуговують на долю бути використаними зараз Кремлем для участі в фальшивому дійстві, яке не має нічого спільного із подвигом переможців над нацизмом», - заявили у МЗС України.

 

Як повідомляла «УМ», російський диктатор путін провів парад у Москві 9 травня 2023 року під час якого озвучив чергову маячню, кремлівські наративи про Україну та історичні маніпуляції та пропагандистські штампи.

 

Канцлер ФРН Олаф Шольц розкритикував «силові ігри» під час параду в Москві.