КСУ перевіряє «Харківські угоди» на конституційність

16:34, 14.04.2023
КСУ перевіряє «Харківські угоди» на конституційність

КСУ перевіряє законність перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (Фото з відкритих джерел)

Конституційний Суд України перевіряє справу щодо конституційності Харківської угоди від 21 квітня 2010 року, яка була підписаною між Україною та росією з питань перебування Чорноморського флоту російської федерації на території України.

 

Про це інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба суду..

 

«Друга колегія суддів Другого сенату 13 квітня 2023 року відкрила конституційне провадження у справі за конституційним зверненням 49 народних депутатів України про надання висновку щодо конституційності Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, ратифікованої Законом України „Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України“ від 27 квітня 2010 року № 2153–VI», - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, автори клопотання стверджують, що невідповідність оспореної Угоди „принципам забезпечення національної безпеки, відсутність нормативно-правової бази для вчинення міжнародної угоди такого змісту, а також невідповідність вказаної угоди статті 17 Основного Закону України“ є підставою для визнання цієї Угоди неконституційною.

 

На одному із засідань Велика палата КС визначить форму конституційного провадження у цій справі, додали у суді.

Суддею-доповідачем у справі виступає Сергій Головатий.

 

Як відомо, 21 квітня 2010 року у Харкові тодішній президент Віктор Янукович підписав угоду між Україною та росією, яка на 25 років продовжувала термін перебування чорноморського флоту рф в Україні нібито в обмін на знижку на газ. За даними ДБР, насправді Україна не отримала знижки — перед підписанням угод рф двічі штучно завищила ціну.

 

Як повідомляла УМ, у кінці 2022 року завершилося спеціальне досудове розслідування за підозрою колишніх президента та прем’єр-міністра України у вчиненні державної зради за імплементацію "Харківських угод".