На Волині депутати заборонили УПЦ МП

14:21, 11.04.2023
На Волині депутати заборонили УПЦ МП

Під час історичного голосування депутатів у Луцьку.

За повну  заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території області 11 квітня проголосувала Волинська обласна рада.

 

Як інформує УМ, про це 11 квітня повідомила Суспільне Луцьк.

 

Крім того депутати підтримали текст звернення до вірян УПЦ із закликом розірвати будь-які зв’язки з російською православною церквою.

 

Проєкт рішення про заборону УПЦ МП на території Волині підтримали 54 депутати. Рішення ухвалили одноголосно.

 

Згідно із проєктом депутати вирішили:

 

Звернутися до президента із проханням визначити законопроєкт "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій" невідкладним і позачергово розглянути його у Верховній Раді.

Заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату (офіційно зареєстрованої як Київська митрополія Української православної церкви) на території Волинської області.

Рекомендувати Волинській обласній військовій адміністрації розірвати договір оренди (користування) на комплекс споруд з релігійною організацією "Святогорський успенський зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області" та відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури.

 

Головний спеціаліст з питань релігій та національностей обласної військової адміністрації Василь Гайдук констатував, що наразі на Волині зареєстровано 523 релігійні громади УПЦ МП. Від початку повномасштабної війни 49 парафій перейшли до ПЦУ.

 

Напередодні депутати Рівненської облради на позачерговій сесії проголосували за заборону УПЦ МП на території області. Також вони звернулись до Кабміну із проханням припинити договори оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимоги українського законодавства.

 

Нагадаємо, що 5 квітня депутати Волинської обласної ради звернулися до голови із клопотанням про заборону діяльності Української православної церкви і скликання позачергової сесії. Днем раніше На сайті обласної ради опублікували проєкт рішення "Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо припинення договорів оренди чи користування з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України".

 

У вересні 2022-го на сесії Волинської обласної ради депутати звернулися до Кабміну, Верховної Ради України та Ради нацбезпеки і оборони України із проханням заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату. В листопаді 2022-го подібне звернення, щодо заборони діяльності УПЦ МП, підтримали депутати Луцької міської ради.

 

Як повідомляла УМ, Рівне позбавило  УПЦ  МП права користуватися земельними ділянками.