РНБО нагадала УПЦ МП про виселення з Києво-Печерської лаври: «Бог так вирішив»

10:41, 29.03.2023
РНБО нагадала УПЦ МП про виселення з Києво-Печерської лаври: «Бог так вирішив»

Сьогодні крайній день висилення московських ченців з території Києво-Печерської лаври. (Фото: Телеграм Быстрый Фокус | Украина, новости, война)

УПЦ МП сьогодні, 29 березня, має звільнити повністю Києво-Печерську лавру – нагадали в Раді національної безпеки та оборони України. За словами глави відомства Олексія Данилова, рішення було ухвалено виходячи з українського законодавства.

 

Як інформує УМ, про це 29 березня глава відомства Олексій Данилов повідомив під час ефіру на "Радіо NV".

 

За його словами, закони України поважатимуть кожного громадянина країни без винятків і це не залежатиме від того, чи людина ходить у храм і чи любить Бога.

 

"Iнша справа: щодо церковних речей ми туди не втручаємося, але хочу зазначити, що Києво-Печерська лавра – це музей, що належить державі. І все, що стосується цього музейного комплексу, вирішуватиме держава, а не якісь окремі люди, які чомусь вирішили, що вирішуватимуть, яким чином їм ганьбити наші закони", – заявив Олексій Данилов.

 

При цьому, говорячи про представників російської церкви, секретар РНБО наголосив, що "витягувати звідти за ноги або застосовувати насильство" ніхто не буде. Храми продовжать роботу з богослужіннями, але вже за законами України, а не штучними утвореннями.

 

"Якщо ви кажете, що все, що відбувається у світі, — рука Бога, вважайте, що це рука Бога робить. Ви ж не сперечаєтеся з Богом. Ось Бог так вирішив, що 29 числа повинні покинути цю обитель, перейти в інше місце", — Продовжив Олексій Данилов.

 

Парафіяни почали приходити на "останнє" богослужіння в Києво-Печерській лаврі, а на місці чергують співробітники правоохоронних органів, які перевіряють автомобілі за списками.

 

Загалом ситуація досить спокійна і жодних скандалів чи сутичок на момент публікації матеріалу не було.

 

Зауважимо, що священнослужителі на території лаври є, а церковні лавки продовжують працювати у звичному режимі.

 

Нагадаємо, що 29 березня священик УПЦ МП закликав ченців не переходити до ПЦУ. Він порівняв служителів Православної церкви України з "вовками в овечій шкурі", а також згадав біблійну притчу, пояснюючи, чому не треба переходити до ПЦУ.

 

Як повідомляла УМ, багаторічне господарювання московських попів у столичній лаврі потребує прискіпливої інвентарізації.