Гутерреш виступає за справедливий мир в Україні згідно зі Статутом ООН

17:38, 08.03.2023
Гутерреш виступає за справедливий мир в Україні згідно зі Статутом ООН

Генсек ООН Антоніу Гутерреш на спільній конференції з Володимиром Зеленським у Києві (Фото Офісу президента)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, перебуваючи з візитом у Києві, заявив, що кінцевою метою Організації Об'єднаних Націй у контексті розв'язаної Росією війни проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє офіс Генсека ООН у Твіттері.

 

«Позиція ООН абсолютно чітка: російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність України мають бути збережені згідно з міжнародно визнаними кордонами України. Наша кінцева мета також зрозуміла – справедливий мир згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом і резолюцією Генасамблеї з нагоди річниці початку війни», - заявив Гуттереш

 

Він додав, що поки цього не досягнуто, ООН продовжить працювати задля полегшення страждань людей в Україні та мінімізації глобальних наслідків війни.

Генсек ООН також висловив солідарність із постраждалими від війни – тими, хто втратив близьких, був змушений тікати від російської агресії, тими, хто втратив життя.

 

«Ми маємо забезпечити ефективну відповідальність стосовно цього»,– наголосив Гуттереш..

 

23 лютого надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила резолюцію «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні». «За» проголосувала 141 держава, «проти» - 7, утрималися - 32.

 

Як повідомляла УМ, з візитом до України прибув Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.