Україні потрібна зрозуміла концепція армії резервістів - Резніков

16:07, 06.03.2023
Україні потрібна зрозуміла концепція армії резервістів - Резніков

Олексій Резніков під час інтерв’ю. (Фото: liga.net)

Міністр оборони Олексій Резніков стверджує, що мобілізаційний план, що діє з моменту оголошення воєнного стану в Україні, ще навіть не завершений.

 

На його думку, виправити помилки мобілізації, відмовитися від строкової служби та запровадити концепцію армії резервістів Україна зможе лише після перемоги у війні.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Резніков сказав у інтерв’ю Ліга.net, оприлюдненому в понеділок.

 

Зокрема, він сказав про мобілізаційну кампанію: "У Генштабу є потреба. Він чітко знає необхідну кількість водіїв, стрільців,  операторів, артилеристів, снайперів. Генштаб визначає завдання воєнкомам: план та категорії фахівців.

 

Міноборони лише здійснює контроль і мріє перетворити паперову мішанину на цифровізований продукт. В нас є цей продукт, він розроблений. Ми просто не встигли до кінця впровадити. Це буде один із викликів Віталія" (йдеться про новопризначеного  заступника міністра оборони Віталія Дейнегу - Ред.).

 

Журналіст навів міністру думку підписників, мовляв, підхід до мобілізації за військово-обліковими спеціальностями є здебільшого профанацією. Адже офіцери з військової кафедри часто явно не є офіцерами й мають слабко розвинені лідерські якості, тому 90% всього навчаються з нуля.

 

 

На питання, чи потрібно змінити підхід до відбору на мобілізацію глава Міноборони відповів:

 

«Питання лідерства, зокрема в армії, стоїть в кожній країні. Я це чую від колег-міністрів оборони. Вони пропонують нам лідерські курси молодших командирів, середніх командирів та сержантів. Бо саме сержанти – це кістяк армії.

 

Ми чи не 30 років жили в парадигмі, що на нас ніхто не нападе. І для багатьох "вишів" військова кафедра була формальністю… Плюс звання офіцеру запасу. Але я знаю багато університетів, де фантастичні завідувачі військових кафедр, які сумлінно готували випускників, які зараз вдало воюють. А є училища, де навіть не всі…

 

Армія – це зріз суспільства. Є лідери й ведені. Але майже на кожному засіданні Ставки президент згадує про програми навчання. І якраз генерал Павлюк разом з Генштабом займається питаннями комплектування та навчань. Тому я сподіваюсь, що офіцери з бойовим досвідом зможуть донести в навчальні центри енергію, щоб вони розуміли, як і кого треба готувати».

 

Олексій Резніков також переконаний, що вже зараз варто готуватись до зміни в правовому плані та в культурі поведінки нашої нації після перемоги.

 

«На жаль, фізично ворожа країна, яка є нашим сусідом, не полетить в космос. Навіть з усіма витворами Ілона Маска. І вона буде мріяти про реванш. Тому єдина запорука неповторення такого вторгнення – це потужний сектор сил безпеки та оборони, а також зрозуміла концепція армії резервістів. В такий спосіб живе Швейцарія.

 

Тому я переконаний, що навпаки – культура військової професії має стати трендом. Як в Ізраїлі, наприклад. Можливо, строкова служба нам більше не потрібна. Але кожна молода людина в 18 років починає проходити спеціальні курси підготовки: медицина, стрільба, окопи, злагодження. Далі навчається на кого хоче, але раз на рік проходить місячні курси за спеціалізацією. Хочеш бути кулеметником – розвивайся як кулеметник. Хочеш бути оператором дронів – давай», - сказав урядовець.

 

 

І додав: «Ходити в тир – ця культура має бути. Мають працювати тири, щоб всі вміли вправно користуватись вогнепальною зброєю. Потрібно завершити реформу, і офіційно зареєстрована вогнепальна зброя має бути у населення, звісно, з проходженням перевірок у психіатра, нарколога та правоохоронних органах. Коли ворог буде знати, що кожен повнолітній українець може дістати з-під ліжка автомат і чинити опір, він 10 разів подумає».

 

За його словами, ці плани збігаються з позицією президента та вже погоджені з прем’єр-міністром, як один з елементів майбутніх змін до законодавства.

 

Як повідомляла «УМ», Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ вирішили вдосконалити та оптимізувати роботу ТЦК СП (колишніх військкоматів) після низки ганебних скандалів мобілізаційної кампанії в Україні.

 

При цьому, нардепи незадоволені окремими мобілізаційними методами, які практикують представники ТЦК і СП. Зокрема, коли вручають повістки на вулицях та навіть завдають тілесних ушкоджень громадянам.