Зеленський пропонує росії розпочати виведення військ на Різдво

23:08, 12.12.2022
Зеленський пропонує росії розпочати виведення військ на Різдво

Зеленський пыд час звернення до країн-учасниць G7. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський запропонував російському керівництву  розпочати виведення своїх окупаційних військ із території України саме на Різдво.

 

На його думку, росії випала нагода «здійснити конкретний змістовний крок до дипломатичного врегулювання, про яке у Москві так часто говорять».

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав у своєму зверненні до країн-учасниць G7, передає Офіс президента.

 

«Попереду свята, які відзначають мільярди людей: Різдво за григоріанським календарем, Новий рік, Різдво за юліанським календарем. Це час, коли нормальні люди думають про мир, а не про агресію. Я пропоную росії хоча б спробувати довести, що вона здатна відмовитися від агресії.

 

Було б правильно саме на це Різдво почати виведення російських військ із міжнародно визнаної території України. Якщо росія здійснить виведення військ з України, то тим самим буде забезпечене й надійне припинення бойових дій», - заявив Верховний Головнокомандувач.

 

Звертаючись до лідерів «Великої сімки» президент України висловив сподівання, що вони підтримають такий заклик.

 

І додав: «Бо це – глобальний інтерес. І це – частина нашої формули миру. Окупант повинен піти. Це неодмінно станеться. І я не бачу причин, чому росії не зробити б це зараз, на Різдво.

 

Відповідь із Москви покаже, чого там насправді хочуть: чи то подальшого протистояння зі світом, чи то нарешті завершення агресії. Той, хто приніс війну, повинен її забрати»

 

Зеленський також підсумував: «Але в будь-якому разі – хоч би що відповіла росія – саме у нас із вами має зберігатися ініціатива, у вільного світу. Як це і є протягом всього цього року, з 24 лютого».

 

Глава держави також запропонував лідерам країн G7 реалізувати три кроки, «які прискорять настання миру в Україні»: нова сила, міцність та дипломатія. І запропонував скликати спеціальний саміт, Global Peace Formula Summit, "щоб визначитися, як і коли ми зможемо реалізувати пункти української формули миру".

 

Як повідомляла «УМ», лідери "Групи семи" на віртуальній зустрічі в понеділок, у якій брав участь президент Зеленський, домовилися продовжувати підтримку України, зокрема фінансову, в її повномасштабній війні з росією.

 

На зустрічі G7 також йшлося про те, що росія повинна заплатити за відновлення України, а винні у терорі – притягнуті до відповідальності.