Європа допоможе захистити міжнародний порядок - Шольц

16:36, 05.12.2022
Європа допоможе захистити міжнародний порядок - Шольц

Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає цинічними розмови про пацифізм у часи, коли росія веде агресивну війну проти України. (Фото з відкритих джерел)

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що жорстока війна рф в Україні поклала край цілій епосі, і заговорив про нову роль Німеччини.

 

Як інформує Україна молода, відповідні міркування Шольца були опубліковані у статті дляForeign Affairs.

 

Він зазначив, що сучасний світ зіткнувся з «поворотним моментом» та «епохальним тектонічним зрушенням». Ці виклики виходять за межі бойових дій в Україні. Європа та Німеччина зокрема мають поставити запитання, як "залишатися незалежними гравцями у все більш багатополярному світі".

 

Він наголосив: Німеччина робить усе можливе для захисту й зміцнення міжнародного порядку, заснованого на принципах Статуту ООН.

За його словами, «німці мають намір стати гарантом європейської безпеки, як очікують від нас наші союзники, будівельником мостів усередині Європейського Союзу і прихильником багатосторонніх рішень глобальних проблем».

 

«Це єдиний спосіб для Німеччини успішно подолати геополітичні розломи нашого часу»,– вважає політик.

 

Він вірить у те, що Європа може допомогти в захисті заснованого на правилах міжнародного порядку, "не піддаючись фаталістичній думці, що світ приречений знову розділитися на конкуруючі блоки". Відповідальність ФРН особлива у зв'язку з її історією.

 

Шольц зазначив: раніше європейським столицям здавалося можливим, що Москва стане партнером, а не противником, яким був Радянський Союз. Більшість країн Європи скоротили свої армії й урізали оборонні бюджети. Німеччина також пішла на такий крок. Пояснення було простим: навіщо утримувати великі сили оборони чисельністю близько 500 000 солдатів, коли всі сусіди здаються друзями чи партнерами?

 

Однак російське керівництво зазнало розпаду колишнього Радянського Союзу і Варшавського договору та зробило висновки, що різко відрізняються від висновків керівників у Берліні й інших європейських столицях. Замість того, щоб розглядати мирне повалення комуністичного режиму як можливість для більшої свободи і демократії, президент Росії Володимир Путін назвав це «найбільшою геополітичною катастрофою двадцятого століття»,– написав канцлер ФРН.

 

У РФ почали відроджуватися авторитаризм та імперіалістичні амбіції. У 2007 році Путін виступив з агресивною промовою на Мюнхенській конференції з безпеки, висміюючи заснований на правилах міжнародний порядок як "простий інструмент американського панування". Наступного року Росія розпочала війну проти Грузії. У 2014 році – окупувала Крим і направила свої сили до деяких районів Донбасу на сході України.

 

«У наступні роки Кремль підірвав договори про контроль над озброєннями і розширив свій військовий потенціал, отруїв і вбив російських дисидентів, розправився з громадянським суспільством і здійснив жорстоку військову інтервенцію на підтримку режиму Асада в Сирії. Крок за кроком путінська Росія обрала шлях, який відводив її все далі від Європи й далі від кооперативного, мирного порядку»,– визнав Шольц.

 

Потім протягом восьми років Німеччина та її європейські й міжнародні партнери намагалися захистити суверенітет України, обравши для цього поєднання діалогу та політичного, економічного тиску з обмежувальними заходами щодо Росії. Але успіху це не дало.

 

«Жорстокий напад Росії на Україну в лютому 2022 року відкрив принципово нову реальність: імперіалізм повернувся до Європи»,– заявив німецький політик.

 

Він написав, що Кремль завдає невимовних страждань українцям і винні мають бути притягнуті до відповідальності.

 

«Росія використовує одні з найжахливіших військових методів ХХ століття... Десятки тисяч українських солдатів і мирних жителів уже загинули; багато інших були поранені або травмовані. Мільйони громадян України були змушені покинути свої будинки в пошуках притулку в Польщі й інших країнах Європи; один мільйон із них прибув до Німеччини. Російська артилерія, ракети та бомби перетворили українські будинки, школи й лікарні на руїни. Маріуполь, Ірпінь, Херсон, Ізюм: ці місця назавжди нагадуватимуть світові про злочини Росії»,– зазначив Шольц.

 

Він додав, що повномасштабна війна свідчить про те, що Росія тепер прагне силою перекроїти кордони та знову розділити світ на блоки і сфери впливу.

 

На Берлінській конференції з безпеки Шольц заявив, що Європа має разом з Росією повернутися до довоєнного стану речей- але тільки за умови, що путін погодиться припинити агресію проти сусідів рф.

 

Раніше канцлер ФРН закликав росію припинити ракетний терор, спрямований на Україну та її критичну інфраструктуру. Він сказав, що Москва має завершити війну та негайно вивести війська з України.

 

Як повідомляла УМ, канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав росію припинити війну, негайно вивести свої війська з України та сісти за стіл мирних переговорів.