Лідери КНР та Німеччини послали сигнал путіну щодо ядерної зброї

13:59, 04.11.2022
Лідери КНР та Німеччини послали сигнал путіну щодо ядерної зброї

Президент Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з німецьким канцлером Олафом Шольцем (Фото з відкритих джерел)

Президент Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з німецьким канцлером Олафом Шольцем виступив проти використання ядерної зброї і висловив пряме зауваження щодо необхідності не допустити ескалації війни росії в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Bloomberg з посиланням на офіційне інформагентство Сіньхуа.

 

Під час перших особистих переговорів двох лідерів у п'ятницю в Пекіні Сі Цзіньпін закликав міжнародну спільноту «відкинути загрозу ядерної зброї» та виступити проти ядерної війни, щоб запобігти «кризі на євразійському континенті». 

 

Китайський лідер також говорив про спільну необхідність забезпечення стабільності ланцюжків постачання продовольства та енергії, порушених вторгненням російського президента путіна в Україну.

 

Коментарі  Сі посилають путіну чіткий сигнал про те, що ядерні погрози – це червона лінія для Китаю.

 

Заява китайського лідера про «безмежну» дружбу з путіним перед вторгненням росії в Україну змусила Європу переглянути ризики для безпеки, пов'язані з розширенням економічних зв'язків із Пекіном.

 

Шольц є першим великим європейським лідером, котрий відвідав Китай більш ніж за два роки самоізоляції через пандемію. Хоча Сі з'явився на публіці без маски, німецька делегація мала пройти два ПЛР-тести перед приземленням у Пекіні та ще один після прибуття.

 

До німецького канцлера в одноденній поїздці приєдналися топ-менеджери німецьких корпорацій BASF SE, Volkswagen AG, Deutsche Bank AG та BioNTech SE.


Шольц наголосив, що його поїздка відбувається під час великої напруженості, оскільки війна росії в Україні кинула виклик світовому порядку. Він підкреслив важливість діалогу віч-на-віч.

 

«Зруйнувати політичну довіру легко, але відновити її складно, тому обидві сторони повинні подбати про це», – сказав Сі Шольцу, повідомляє Сіньхуа.

 

На брифінгу для преси після зустрічі з прем'єр-міністром Лі Кецяном у п'ятницю Шольц сказав, що закликав Китай використати свій вплив на росію, щоб утримати її від застосування ядерної зброї.

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив голові КНР Сі Цзіньпіну під час візиту до Пекіна про те, що війна Росії проти України "створює багато проблем для нашого заснованого на правилах світопорядку".

 

«Ми збираємося разом у час, позначений великою напругою. Зокрема, я хочу підкреслити війну Росії проти України, яка створює багато проблем для нашого заснованого на правилах світового порядку»,– сказав Шольц, виступаючи перед лідером КНР.

 

Після російського вторгнення в Україну Китай підтримав Путіна та зобразив США та НАТО головними винуватцями війни. 

 

Шольц став першим західним главою уряду, який зустрівся з Сі Цзіньпіном після його переобрання лідером партії два тижні тому.

 

Видання пише, що зусилля Сі зі зміцнення зв'язків із Німеччиною є частиною ширшої спроби запобігти подальшому погіршенню відносин із Євросоюзом. Минулого року ЄС припинив інвестиційну угоду з Китаєм після того, як обидві сторони обмінялися санкціями через провінцію Сіньцзян, щодо якої США звинуватили Пекін у геноциді.

 

Хоча Шольц, ймовірно, розцінить як перемогу попередження Сі москві про ядерну зброю, китайський лідер все ще не відвернувся від путіна, попереджають експерти.

 

«Уроки минулого року полягають у тому, що Сі буде вірний путіну, незважаючи ні на що», – кажуть аналітики, додавши, що прагнення Шольца поглибити економічні зв'язки з Пекіном суперечить цілям його власного уряду.

 

«Зближення з Китаєм викличе питання у союзників Німеччини в Європі, США та Азії», – додають вони.

 

Пізніше цього місяця Сі, як очікується, візьме участь в саміті G20 в Індонезії, де він зможе зустрітися з президентом Джо Байденом уперше з того часу, як лідер США прийшов до влади. Ця зустріч могла б послабити ворожість між двома найбільшими у світі економіками, пише видання.

 

Як повідомляла УМ, представники  МЗС Китаю та Індії після масованих ракетних ударів окупантів по критичній інфраструктурі, закликали до "деескалації" війни росії проти України та поваги територіальної цілісності.