Премія Сахарова 2022: «народ України» серед фіналістів

13:20, 13.10.2022
Премія Сахарова 2022: «народ України»  серед фіналістів

Премія Сахарова за свободу думки — щорічна відзнака Європейського парламенту. Започаткована 1988 року. (Фото: Вікіпедія)

Короткий список кандидатів на отримання цьогорічної премії імені Андрія Сахарова за свободу думок оголосили в Європарламенті: до нього, серед трьох фіналістів, увійшов «хоробрий народ України».

 

Як інформує УМ, відповідна інформація оприлюднена на сайті Європейського парламенту.

 

«Депутати визначили «шорт-лист» у складі активіста WikiLeaks Джуліана Ассанджа, хороброго народу України, представленого Президентом, обраними лідерами та громадянським суспільством, а також Колумбійську комісію правди з Колумбії на отримання премії Сахарова у 2022 році», – йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, керівники політичних груп Європейського парламенту оберуть остаточного переможця у середу, 19 жовтня. Церемонія вручення премії відбудеться у Страсбурзі в залі Європейського парламенту 14 грудня.

 

Премія Сахарова за свободу думок була заснована Європарламентом у 1988 році для вшанування найбільш видатних особистостей та організацій за їхній внесок у боротьбу за права людини та фундаментальні свободи. Ця премія присуджується щорічно. Раніше премію Сахарова отримав український режисер Олег Сенцов, який на той час перебував у російській в’язниці.

 

Нагорода вручається за досягнення в таких областях:

 

захист прав людини і його основних свобод;

розвиток демократії і відстоювання верховенства права;

повага до міжнародного законодавства;

захист прав меншин.

 

У грошовому вимірі премія Сахарова дорівнює сумі в 50 тис. євро.

 

Як повідомляла УМ, серед номінантів на Нобелівську премію-2022 міг бути Зеленський.