Кулеба розпочав історичне турне по Африці із месиджем: «Пересидіти» війну не вдасться

14:59, 03.10.2022
Кулеба розпочав історичне турне по Африці із месиджем: «Пересидіти» війну не вдасться

Ключовою темою переговорів міністра Кулеби стане консолідація політичної підтримки України з боку країн Африки. (facebook.com/dmytro.kuleba)

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розпочав перше в історії української дипломатії турне країнами Африки у понеділок, 3 жовтня.

 

Турне триватиме до 12 жовтня, воно починається з візиту до Сенегалу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє МЗС України в соцмережах.

 

«Турне є важливим елементом Африканської стратегії, яка була розроблена в МЗС на доручення Президента України Володимира Зеленського та стала «дорожньою картою» розвитку відносин нашої держави з регіоном. Ключовою темою переговорів міністра стане консолідація політичної підтримки України з боку країн глобального півдня на тлі російської агресії, зокрема останньої спроби анексії українських територій», – йдеться в повідомленні.

 

Серед інших пріоритетів МЗС називає зміцнення ролі України як гаранта світової продовольчої безпеки, взаємодію в галузі освіти, просування українських IT-продуктів, зокрема, сервісу «Дія», створення нових можливостей для українського експорту.

 

 

Розпочинаючи турне Дмитро Кулеба закликав африканських партнерів, які співчувають Україні, але займають позицію «не наша війна» до реальних дій на підтримку України та міжнародної безпеки.

 

«Важливий момент: ми не прагнемо лише дружити проти москви. Ми прагнемо дружити з Африкою. Це принципова відмінність між нашою та російською дипломатією, яка прагне лише одного — розділяти і владарювати.

 

Більшість африканських партнерів співчуває Україні, але зайняла позицію, яку можна описати словами «Не наша війна». Ми активно переконуємо їх, що «пересидіти» цю війну не вдасться нікому, тому що російська агресія проти України є глобальною загрозою. Закликаємо африканських партнерів до реальних дій на підтримку України та міжнародної безпеки», - зазначив міністр, передає МЗС України.

 

Глава української дипломатії розповів, що Україна використовує для цього два ключових повідомлення.

 

Перший: 24 лютого росія атакувала не лише Україну, а й міжнародний порядок та статут ООН. Якщо путін переможе, його приклад надихне всіх у світі, хто хоче змінювати кордони силою, захоплювати чужі суверенні території. В Африці, як і в інших регіонах, вистачає подібних проблем, тому краще допомогти Україні сьогодні та захистити міжнародний мир, безпеку та територіальну цілісність для всіх.

 

Другий: росія шантажує Африку та інші регіони голодом, щоб досягти своїх імперіалістичних цілей. Голодні ігри москви можуть спричинити загибель людей, політичну та економічну катастрофу в регіоні, відлуння якої почує та відчує весь світ.

 

Кулеба наголосив, що Україна є надійним гарантом продовольчої безпеки, і застеріг, що путін вже намагається дискредитувати Чорноморську зернову ініціативу і знову підвищити ризики для Африки та інших регіонів.

 

За його словами, ці ключові аргументи працюють та поступово змінюють оптику наших африканських партнерів.

 

У цьому контексті Кулеба наголосив, що для перемоги України важлива позиція всіх міжнародних партнерів, глобальна підтримка нашої держави у відновленні справедливого світопорядку.

 

«Битва за Україну, за нашу свободу, за безпеку світу точиться на всіх континентах. Лінія фронту пролягає в серці та свідомості кожної людини. Прихильність африканських країн є критично важливою для нашої перемоги та утвердження України як проактивного та глобального гравця, який разом з партнерами формує та підтримує безпекову архітектуру світу», - акцентував глава української дипломатії.

 

Як повідомляла «УМ», днями Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на позитивну позицію тих членів НАТО, які раніше скептично ставилися до її вступу в Альянс, оскільки ситуація докорінно змінилась.