Світ відреагував на фейкові псевдореферендуми рф в Україні

14:18, 28.09.2022
Світ відреагував на фейкові псевдореферендуми рф в Україні

Світ не визнає фальшивих референдумів, що влаштувала росія на українських тимчасово окупованих територіях (Фото з відкритих джерел)

На тлі проведення Росією квазіреферендумів на тимчасово окупованих територіях України, США пообіцяли надати нам більше зброї, а країни ЄС – посилити санкції проти РФ.

 

Як інформує Україна молода, свою реакцію щодо проведених так званих референдумів висловив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель та Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо 

 

З 23 по 27 вересня окупаційна "влада" проводила на тимчасово окупованих територіях південної та східної України так звані "референдуми". Однак ні Україна, ні інші цивілізовані країни світу не визнають псевдореферендуми та результати фіктивного голосування.

 

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що РФ здійснила черговий злочин - змусила українців в цих регіонах заповнювати незрозумілі папери під прицілом зброї російських військових. У МЗС закликали партнерів з ЄС, НАТО та G7 продемонструвати єдину реакцію на проведення Росією так званих референдумів на тимчасово окупованих територіях України: засудити дії Москви, посилити санкції та збільшити підтримки, в тому числі й військову, нашої держави.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що, чим м’якшою буде реакція на так звані "референдуми", тим більшою буде мотивація Росії надалі здійснювати ескалацію і анексувати території.

 

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США не проти, щоб Україна використовувала західне озброєння для повернення територій, де Росія провела так звані "референдуми".

 

«Ми та багато інших країн вже були дуже чіткими: ми не визнаємо і, насправді, ми ніколи не визнаємо анексію українських територій Росією… Україна має абсолютне право оборонятися на всій своїй території, зокрема, повертати собі території, які були незаконно захоплені Росією у той чи інший спосіб»,- наголосив Блінкен.

 

У США  також заявили, що у відповідь на «референдуми» РФ готують новий пакет зброї на 1,1 млрд доларів  для ефективної боротьби України з російською агресією. Новий пакет включатиме пускові системи HIMARS, супутні боєприпаси, різні типи систем боротьби з безпілотниками та радіолокаційні системи, а також запчастини, навчання та технічну підтримку.

 

США оголосять про нові санкції проти Росії через проведення окупаційною владою «референдумів» на зайнятих російськими військами територіях України, заявив помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

 

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо також відреагував на так званий "референдум" на окупованих територіях. За його словами, Канада не визнає і ніколи не прийме « результати» фіктивних референдумів  та спроби РФ незаконної анексії українських територій. 

 

«У відповідь на цю подальшу ескалацію ми маємо намір запровадити нові санкції проти осіб та організацій, які причетні до цієї останньої спроби підірвати принципи державного суверенітету та поділяють відповідальність за безглузде кровопролиття, яке триває в Україні»,- заявив Трюдо.

 

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель наголосив що Європейський Союз засуджує проведення рф так званих «референдумів»  на тимчасово окупованих територіях України.

 

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі оголосив про запровадження додаткового пакету санкцій щодо РФ у зв’язку з проведенням російськими загарбниками так званих референдумів  на тимчасово окупованих територіях України.  Джеймс Клеверлі зазначив, що його країна ніколи не визнає результати російських псевдореферендумів, адже вони не можуть бути вільними й справедливими, коли проводяться під дулом пістолета. 

 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що її країна не визнає цього « голосування», яке насправді є черговим проявом "цинічних дій" РФ. 

 

На проведення РФ псевдореферендумів відреагував також Казахстан та Сербія.

 

Речник МЗС Айбек Смадіяров заявив, що Казахстан не визнає так званих референдумів на тимчасово окупованих рф  територіях України. 

 

Голова сербського МЗС Нікола Селакович заявив, що його країна не визнає результати так званих референдумів на окупованих українських територіях. За словами очільника зовнішньополітичного відомства Сербії, це суперечить національним інтересам країни.

 

Як повідомляла УМ, за  три дні «референдуму» про приєднання «республіки» до Росії в угрупуванні "ЛНР" заявили, що проголосували майже 76% внесених до списків людей.