Харківські угоди: суд дозволив затримати двох міністрів часів Януковича

10:19, 23.09.2022
Харківські угоди: суд дозволив затримати двох міністрів часів Януковича

Міністром юстиції України у 2010 році був Олександр Лавринович, МЗС очолював Костянтин Грищенко. (Фото з відкритих джерел)

За клопотанням Державного бюро розслідувань суд дозволив затримати двох міністрів часів президентства Віктора Януковича, які готували Харківські угоди.

 

Як інформує УМ, про це 23 вересня повідомили на сайті ДБР.

 

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишнім міністру юстиції та міністру закордонних справ. Експосадовцям повідомили підозру у державній зраді за підготовку Харківських угод.

 

Як нагадали у ДБР, слідчі бюро зібрали докази для притягнення до кримінальної відповідальності двох колишніх міністрів у вчиненні державної зради під час розробки проєкту, погодження, підписання, ратифікації та імплементації Угоди між Україною та рф з питань перебування чорноморського флоту російської федерації на території України від 21 квітня 2010 року - так званих Харківських угод.

 

Заступник генерального прокурора підписав повідомлення про підозру колишньому міністру юстиції. Також слідчі ДБР, за погодженням прокурора, оголосили підозру колишньому міністру закордонних справ.

 

У 2021 році про підозру вже повідомили Януковичу та експрем'єру Миколі Азарову за вчинення державної зради, вони також оголошені в розшук.

 

У липні 2022 року слідчий ДБР оголосив колишніх міністрів у державний та міжнародний розшук. За оперативною інформацією, фігуранти перебувають за кордоном.

 

Розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

 

Нагадаємо, що Рада національної безпеки і оборони 11 березня доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за Харківські угоди та у разі підтвердження ознак державної зради - порушити проти них кримінальні справи за ст. 111 Кримінального кодексу України.

 

12 березня в СБУ заявили про початок досудового розслідування щодо обставин підписання та ратифікації Верховною Радою 2010 року угоди щодо перебування чорноморського флоту росії на території України.

 

Угода, підписана 21 квітня 2010 року у Харкові тодішніми президентами України та росії Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим, передбачала продовження терміну перебування чорноморського флоту рф у Севастополі з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлювала орендну плату за перебування там флоту.

 

Міністром юстиції України у 2010 році був Олександр Лавринович, МЗС очолював Костянтин Грищенко.

 

Як повідомляла УМ, Харківські угоди: ексміністри Грищенко та Лавринович заочно підозрюються у держзраді.