До позову України проти рф щодо геноциду долучилися вже 15 країн

19:58, 22.09.2022
До позову України проти рф щодо геноциду долучилися вже 15 країн

Кольори синьо-жовтого прапора на культурних пам'ятках Ірландії на знак підтримки українського народу. (Фото: Ukrainian American Community Center)

До позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді вирішили долучитися ще дві держави — Ірландія та Фінляндія.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо з повідомлень пресслужби суду ООН.

 

В обох повідомленнях зазначається, що Фінляндія та Ірландія вирішили скористатися положеннями статті 63 Конвенції про запобігання геноциду й долучитися до позову.

 

Таким чином, Гельсінкі й Дублін "мають прямий інтерес у належному тлумаченні, застосуванні й виконанні зобов’язань, що містяться в Конвенції про геноцид".

 

Загалом, як випливає з повідомлень на сайті Міжнародного суду ООН, до позову України проти Росії долучилися щонайменше 15 країн – зокрема Франція, Швеція, США, Данія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Латвія.

 

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов‘язав росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії  в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України 

 

Натомість у Кремлі заявили, що ігноруватимуть рішення. 
 

Як повідомляла УМ, Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала російського президента путіна "припинити збройний напад на Україну", який триває понад шість місяців.