США пропонують реформу Радбезу ООН через агресію рф

14:49, 09.09.2022
США пропонують реформу Радбезу ООН через агресію рф

Через дії росії, США просуватиме реформування Ради Безпеки ООН (Фото з відкритих джерел)

Сполучені Штати виступили з пропозицією реформувати Раду Безпеки ООН. Мовиться про менше використання членами Організації права вето. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявила постпредка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

 

Постійні члени Ради безпеки несуть особливу відповідальність, нагадала вона слова 33-го президента США Гаррі Трумена. Але Росія нападом на Україну завдала удару в серце Статуту ООН.

 

«Росія порушила національний суверенітет і територіальну цілісність, порушила права людини й розв’язала відкриту війну замість домовлятися про мир»,- пояснила Томас-Грінфілд.

 

Вона наголосила, що через   дії Росії, США посилять ініціативи з реформи Ради Безпеки ООН. Мовиться про зміну правил виголошення вето: тепер постійні члени повинні будуть пояснювати їх Генеральній Асамблеї.

 

«Ми просуватимемо зусилля щодо реформування Ради Безпеки ООН. Серед них – наше співавторство в резолюції про право вето, в якій постійним членам (Радбезу) пропонується пояснити своє право вето Генасамблеї. Рада безпеки також повинна краще показувати нинішні глобальні реалії та враховувати географічно більш різноманітні погляди»,– заявила вона.

 

Реформування Радбезу – один із шести принципів, які США встановлюють для себе й закликають інші країни їх дотримуватися, пояснила Томас-Грінфілд. Ось інші п'ять:

 

—захищати Статут ООН і діяти суворо відповідно до нього;

—прагматично взаємодіяти з усіма членами Ради безпеки для усунення загроз міжнародному миру й безпеці – двосторонні суперечки не повинні цьому перешкоджати;

—США утримуватимуться від застосування права вето, за винятком надзвичайних ситуацій;

—будуть лідерами у захисті прав людини;

—зміцнюватимуть співпрацю, інклюзивність і прозорість.

 

«Ми не завжди відповідали їм у минулому, але ми віддані їм у майбутньому. Ми також вважаємо, що це були б правильні стандарти для всіх інших членів Ради безпеки, особливо для постійних членів»,– заявила вона.

 

Також постпред зазначила, що Рада Безпеки повинна краще відображати глобальну реальність і враховувати географічне представництво. 

 

«Ми не повинні підтримувати застарілий статус-кво. Натомість ми маємо виявити гнучкість для компромісу в ім’я відповідальності»,- наголосила вона.

 

Окрім цього, Томас-Грінфілд розповіла про майбутні консультації за участі президента США Джо Байдена та держсекретаря Ентоні Блінкена "про критичні питання реформи Радбезу та інших органів ООН".

 

До слова, в Радбез ООН входять п'ять постійних членів - Велика Британія, Китай, Росія, США та Франція - і десять членів, що обираються Генеральною Асамблеєю на два роки за географічною ознакою. Постійні члени Радбезу ООН мають право вето.

 

Нагадаємо, постійний представник України в ООН Сергій Кислиця зазначив, що Росія має єдиний правильний шлях — здатися та відійти.

 

Як повідомляла УМ, Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала російського президента путіна "припинити збройний напад на Україну", який триває понад шість місяців.