День пам’яті полеглих захисників України: Зеленський нагородив іноземців

12:28, 29.08.2022
День пам’яті полеглих захисників України: Зеленський нагородив іноземців

За Незалежність України лише з 2014 року у російсько-українській війні полягли вже тисячі кращих синів і дочок нашої держави.

У День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України Президент України Володимир Зеленський заявив, що народ пам’ятає кожного й кожну, хто віддав життя за нашу державу.

 

Як інформує УМ, про це 29 серпня він повідомив у Telegram.

 

"Сьогодні - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

 

Наш народ ніколи не забуде кожного й кожну, хто бореться за Україну, хто віддав за неї своє життя.  І наша пам'ять - це не все, що в нас є. Наша незалежність, яку ми збережемо й передамо нашим дітям і онукам, наша перемога, яка обов'язково буде, стануть найкращим ушануванням пам'яті всіх, хто загинув у цій війні. Герої живуть вічно!

 

Слава нашому народу! Слава всім нашим воїнам! Слава Україні!" - наголосив глава держави.

 

Також у цей пам’ятний день Президент України нагородив іноземних політиків, бізнесменів, громадських діячів, артистів та музикантів "за значні особисті заслуги у зміцненні міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету і територіальної цілісності України, вагомий внесок у популяризацію українців".

 

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нагороджені орденом князя Ярослава Мудрого І ступеня.

 

Орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня нагороджені держсекретар США Ентоні Блінкен, голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил Сполучених Штатів Америки Марк Міллі, міністр оборони США Ллойд Остін, помічник президента Сполучених Штатів Америки з національної безпеки Джейкоб Салліван.

 

Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня отримав, серед інших, бізнесмен та філантроп Говард Баффет.

 

Орденом "За заслуги" І ступеня нагороджені, зокрема, генеральний директор компанії "Байкар" Халуп Байрактар, віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель, президент Європейського парламенту Роберта Мецола, президент Євроради Шарль Мішель.

 

Орденом "За заслуги" ІІІ ступеня нагороджені журналісти Крістіана Амманпур, Вільям Баєр, Вольф Блітцер, Мартарет Бреннан, Фарід Захарія, Саймон Шустер, актори Шон Пенн та Бен Стіллер, музиканти гуртів U2 та Imaged Dragons Поль Гюсон (Боно), Девід та Марк Рейнольдси, Вейн Сермон, а також політик та правозахисник Натан Щаранський.

 

Орденом княгині Ольги І ступеня нагороджені адміністратор Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку Саманта Пауерта заступник прем'єр-міністра Канади, міністр фінансів Канади Христя Фріланд.

 

Орденом княгині Ольги II ступеня нагороджено журналіста та письменника Енн Епплбом

 

Як повідомляла УМ, Україна використовує американський метод опору в протистоянні з росією.