Зеленський привітав українців із 31-річчям Незалежності

10:33, 24.08.2022
Зеленський привітав українців із 31-річчям Незалежності

Зеленський із Хрещатику вітає українців з річницею Незалежності. (Фото Офісу президента)

У День Незалежності Президент України Володимир Зеленський заявив, що за останні шість місяців Україна змінила світ, історію та змінилася сама.

 

Як інформує УМ, про це він сказав у відеозвернення 24 серпня

 

«Вільний народе незалежної України! Півроку тому Росія оголосила нам війну. 24 лютого вся Україна почула вибухи й постріли. І 24 серпня не мала почути слів "з Днем Незалежності". 24 лютого нам казали: у вас немає шансів. 24 серпня ми кажемо: з Днем Незалежності, Україно!

 

За ці шість місяців ми змінили історію, змінили світ і змінилися самі. Тепер точно знаємо, хто справді нам брат і друг, а хто навіть не випадковий знайомий. Хто не втратив своє ім’я та репутацію, а хто переживав, щоб терористи зберегли обличчя. Кому ми насправді не потрібні, а де для нас двері справді відчинені. Ми зрозуміли, хто є хто.

 

А весь світ дізнався, хто такі українці. І що таке Україна. Більше ніхто не скаже про неї: це десь там, біля Росії», - сказав президент.

 

Зеленський підкреслив, що українці почали поважати себе і зрозуміли, що ніхто, крім них самих  "не вигризатиме незалежність", і об’єдналися.

 

За словами президента, український народ і його мужність надихнули весь світ і дали людству нову надію, що "справедливість не покинула наш цинічний світ остаточно". І сьогодні і лідери світу, і звичайні громадяни кажуть, що будуть з Україною до кінця, до її перемоги.

 

Зеленський зазначив, що українці змінилися – хтось народився вдруге, а хтось "розчинився – як людина, особистість, громадянин, як українець", але це насправді "непогана новина".

 

"Ми зробили вибір. Для когось – це Маріуполь. Для когось – Монако", – наголосив президент.

 

Він підкреслив, що українці тримаються 6 місяців, стиснувши кулаки і вигризаючи волю.

 

«Що для нас кінець війни? Раніше ми говорили: мир. Зараз кажемо: перемога. Ми не шукатимемо з терористами порозуміння. Хоча розуміємо російську мову, яку ви прийшли захищати. І вбили тисячі людей, яких прийшли визволяти.

 

И нам гораздо больше понятен и близок Джонсон, который говорит по-английски, чем убийцы, насильники и мародеры, которые все это делали по-русски.

 

І ми не сідаємо за стіл переговорів через страх, із пістолетом біля скроні. Для нас найстрашніше залізо – не ракети, літаки, танки, а кайдани. Не окопи, а окови.

 

І ми піднімемо руки вгору лише один раз – коли святкуватимемо нашу перемогу. Всією Україною», - сказав Зеленський.

 

Як повідомляла УМ, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний переконаний, що Незалежність можлива лише тоді, коли є люди, які готові за неї боротися.