Сенату США пропонують визнати дії рф в Україні геноцидом

22:40, 21.07.2022
Сенату США пропонують визнати дії рф в Україні геноцидом

Чи визнає Сенат США геноцидом дії росії в Україні? (Фото з відкритих джерел)

У Сенаті США пропонують визнати геноцидом дії росії в Україні, включно з примусовою депортацією до рф та цілеспрямованим вбивством українського цивільного населення.

 

Відповідний документ представила двопартійна група високопоставлених сенаторів США у Верхній палаті - Джим Ріш і Бен Кардін та інші.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє сайт Комітету з міжнародних відносин Сенату США у четвер.

 

«Немає сумніву, що те, що росія робить в Україні, є геноцидом» — заявив один з авторів резолюції республіканець Джим Ріш.

 

Він зазначив, що усе, що зробили російські військові в Ірпені, Гостомелі й інших українських містах є геноцидом.

 

«Міжнародна спільнота документує численні зловживання росії, які є військовими злочинами по всій Україні. Настав час Сполученим Штатам і світу визнати це як таке», — сказав пан Ріш.

 

Голова Гельсінської комісії США сенатор Бен Кардін зазначив, що геноцидом є не лише знищення людей, а й будівель, української мови, історії та культури.

 

«Ця резолюція справедливо засуджує систематичні катування та вбивства українського народу путіним як геноцид… Оскільки російські звірства тривають, Сполучені Штати повинні протистояти цим злочинам проти людяності та визнати росію державою-спонсором тероризму. Верховенство права має панувати», — заявив старший сенатор США від штату Коннектикут Річард Блюменталь.

 

Зазначена резолюція  передбачає: засудження росії за вчинення актів геноциду проти народу України; заклик США разом із союзниками по НАТО та ЄС підтримати уряд України, щоб запобігти подальшим актам російського геноциду проти українського народу.

 

Документ також підтримує трибунали та міжнародні кримінальні розслідування для притягнення російських політичних лідерів і військового персоналу до відповідальності за агресивну війну, військові злочини, злочини проти людяності та геноцид.

 

Як повідомляла «УМ», 46 країн ОБСЄ заявили про підтримку України після публікації другого звіту так званого «московського механізму».

 

У звіті задокументовано вчинені під час агресії рф порушення, які можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини та злочини проти людяності.