Зеленський вважає історичною помилкою відмову прийняти Україну в НАТО

17:55, 08.07.2022
Зеленський вважає історичною помилкою відмову прийняти Україну в НАТО

Володимир Зеленський переконаний, що рф не наважилася б напасти на Україну, як члена НАТО. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що рішення не приймати Україну в НАТО було «історично помилковим».

 

Також він вдячний країнам, які допомагають Україні гуманітарною допомогою, фінансово та зброєю, проте наголосив, що для боротьби проти російської агресії озброєння недостатньо.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у інтерв’ю CNN.

 

«Я дуже радий, що Швеція та Фінляндія зробили цей вибір. Вибір світу, щоб прийняти Швецію та Фінляндію, – це саме ті превентивні кроки, про які я багато разів говорив. Зробіть ці превентивні кроки, щоб не давати Росії можливості атакувати території і людей», - сказав Президент.

 

І наголосив: «Весь світ допомагає Україні. Хтось гуманітарно, хтось фінансово, зброєю, зброї не вистачає… США підтримують двопалатну підтримку. Світ багато чого робить, а можна було просто прийняти Україну до НАТО».

 

«Ми не в НАТО, Росія напала. В мене не образа, це спільне рішення всіх членів НАТО. Ми говоримо про гарантії безпеки, про зброю, фінансову підтримку. А просто можна було, об’єднавшись, прийняти Україну в НАТО. Для України знаходили причини, чому нам не бути. А Швецію та Фінляндію прийняли. Рішення – правильне, щодо України – рішення історично помилкове», - підкреслив Зеленський.

 

Крім того, президент високо оцінив допомогу США, проте вважає, що цієї допомоги недостатньо, щоб перемогти Росію:

 

«Ще раз наголошую – вони допомагають. І ми це цінуємо. Але ми хочемо збільшення цієї допомоги та прискорення. Ми самі воюємо за нашу землю, ми не хочемо, щоби громадяни інших країн воювали за нас. США – велика економіка, світова, вона може нам допомогти. І зброєю, і фінансово».

 

Верховний Головнокомандувач зазначив, що США мають певний вплив на рішення європейських країн, і це теж допомога.

 

«Деякі держави в Європі хотіли балансувати і бути між крапельками під дощем. Але завдяки допомозі США вони почали нас підтримувати. І тому коли я говорю про обсяг та швидкість зброї, я не звертаюся до США. Я звертаюся до лідерів усього світу. Я говорю, що прискорення цього процесу збереже життя українців і приведе до деокупації наших регіонів, які окуповані Росією», – заявив глава держави.

 

Також в інтерв’ю Зеленський повідомив, що відчуває агресію через звинувачення України в нацизмі, які водночас виглядають як анекдот:

 

«Коли я це чую від Росії, є два почуття: перше – агресія через цю несправедливість. Потім приходить друге почуття, справедливіше. Мені смішно те, що вони кажуть. Це як анекдот, як карикатура!».

 

За його словами, Україна – це багатонаціональна країна, і люди можуть спілкуватися різними мовами.

 

«Коли в однієї людини може бути українська, єврейська кров, білоруське, грецьке, російське коріння. Цим людям, які були окуповані під час Другої світової війни… Наших предків немає, вони були розстріляні, бо мають єврейське походження, кров у них не така. Я вважав, що це минуло, але це зараз повертається. Це заяви – хворих людей. Над хворобою не можна сміятися, хворобу можна вилікувати. Але те, що я чую від них, – це хвороба, яка не лікується. Вони самі хотіли бути хворими», - підкреслив Президент.

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський вважає, що Росія не зможе продовжувати війну проти України, якщо всі запроваджені світом санкції проти неї запрацюють  на 100%.

 

8 липня Президент перевірив оборону Криворіжжя та відвідав передові позиції на Дніпропетровщині.