Оголосити війну Україні путін може офіційно 9 травня - західні експерти

09:43, 03.05.2022
Оголосити війну Україні путін може офіційно 9 травня - західні експерти

Війну путін може узаконити 9 травня.

Західні посадовці вважають, що президент рф 9 травня може офіційно оголосити війну Україні, що стане приводом для широкої мобілізації в росії,

 

Як інформує УМ, про це повідомляє CNN.

 

Посадові особи на Заході зазначають, що путін може скористатися символічним значенням та пропагандистською цінністю Дня Перемоги й оголосить про воєнні здобутки у війні або принаймні про серйозну ескалацію воєнних дій, що не виключає одне одного.

 

За одним зі сценаріїв, путін офіційно оголосить війну Україні.

 

Раніше міністр оборони Великої Британії Бен Воллес припускав, що путін закладає основи для того, щоб можна було сказати: «Тепер це війна проти нацистів, і мені потрібно більше людей, більше російського гарматного м'яса». Міністр зазначив, що не здивується, якщо путін у той травневий день оголосить загальну мобілізацію, хоча жодних даних щодо цього у Воллеса немає.

 

Серед інших сценарії – заяві про анексію територій Луганської та Донецької областей, спроба серйозного наступу на Одесу або оголошення про повний контроль над Маріуполем.

 

США мають «достовірні» розвідувальні дані про те, що росія намагатиметься анексувати Луганську та Донецьку області «десь у середині травня», заявив у понеділок посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер. Є також ознаки того, що москва збирається проголосити та анексувати «народну республіку» в Херсонській області.

 

На думку речника Держдепартаменту Неда Прайса, є «вагомі підстави вважати, що росіяни докладуть усіх зусиль, аби використати» 9 травня у пропагандистських цілях.

 

«Ми бачимо, що росіяни справді подвоїли свої пропагандистські зусилля, напевно, щоб відвернути увагу від своїх тактичних та стратегічних провалів на полі бою в Україні», - сказав Прайс у понеділок на брифінгу в Держдепі.

 

За словами Прайса, «було б великою іронією, якби москва використала «День Перемоги» для оголошення війни, додав він. Пошук приводу для загальної мобілізації показав би всьому світові, «що їхні воєнні зусилля зазнали провалу і що вони застрягли у своїй воєнній кампанії та військових цілях».

 

Нагадаємо, що з початку повномасштабної воєнної агресії російської редерації 24 лютого, рф вивезла з України, зокрема окупованих територій "днр" і "лнр", майже 1,1 млн осіб, серед них майже 200 тисяч дітей.

 

Як повідомляла УМ, щоб «зберегти обличчя» президент рф Путін може використати ядерну зброю, Все це відбувається на фоні того, що російська армія значних успіхів у війні в Україні не мала.