Напад на Молдову: росія хоче імітувати другий фронт

00:40, 02.05.2022
Напад на Молдову: росія хоче імітувати другий фронт

Російський блокпост у Придністров'ї. (thetimes.co.uk)

Джерела в українській розвідці твердять окремим західним ЗМІ, що росія нібито розробила чіткі плани вторгнення в Молдову з Придністров’я.

 

Втім, українські військові експерти вважають, що Москва лише імітує створення другого фронту в Молдові, щоб спробувати відтягнути на цей напрямок українські сили з Донбасу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє британське видання The Times, а також експерт Олег Жданов у коментарі Gazeta.ua.

 

Так, джерела The Times в українському військовому керівництві стверджують:

 

«Ми вважаємо, що Кремль вже ухвалив рішення щодо нападу на Молдову. До чого призведуть події в Молдові – буде вирішальним для нас. Якщо росіянам вдасться захопити контроль над країною, то ми (Україна – ред.) з військової точки зору станемо більш вразливими – це буде загроза цілісності України.

 

Якщо Росія визнає незалежність Придністров’я, це буде пряма загроза і порушення територіальної цілісності Молдови. Це буде повторення "донбаського сценарію". Далі вони будуть постачати велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати його до складу Росії».

 

Наразі російські спецслужби розглядають можливість роздмухування безпорядків і заколотів у Молдові. Також українська розвідка фіксує певну активність на аеродромі Тирасполя – фактичної столиці невизнаного Придністров’я.

 

Співрозмовники журналістів припускають, що російські військові планують здійснити висадку повітряного десанту з окупованого Криму на транспортних літаках Іл-76 і гелікоптерах у Придністров’ї.

 

Але ці твердження йдуть усупереч аналізу західних розвідувальних агенцій, що в росіян немає достатніх можливостей, аби безпечно пролетіти над протиповітряною обороною українців на території Одещини. Крім того, для постачання боєприпасів і підсилення підрозділів росіянам треба створити сухопутний "коридор" із захопленого Херсону через Миколаївщину й Одещину, наражаючись на відсіч українських сил.

 

Військову операцію можуть спробувати здійснити ближче до Дня Перемоги 9 травня. У цей день російський президент Володимир Путін може, мовляв, оголосити про визнання Росією незалежності Придністров’я. Крім того, російські спецслужби можуть планувати висадку десанту в Тирасполі одночасно із організацією заколотів і протестів у Кишиневі.

 

Військові аналітики Джек Вотлінг і Нік Рейнольдс із Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень вважають, що така операція росіян матиме три мети:

 

відтягнути частину українських військ на південно-західний фронт;

зупинити проєвропейський курс нинішньої влади в Молдові;

налякати Захід, що підтримка України зброєю та фінансами може призвести до подальшої дестабілізації в регіоні, зокрема на Балканах.

 

Аналітики зазначають у звіті, що українській розвідці стали відомі плани генерал-майора ФСБ Дмитра Мілютіна спробувати використати в ході протестів заборонені в Молдові символи російського вторгнення в Україну, зокрема георгіївську стрічку. Буцімто протестувальники мають прийти з такою великою кількістю заборонених символів, щоби штрафи й арешти з боку молдовської поліції виглядали як придушення свободи слова й опозиції.

 

Водночас військовий експерт Олег Жданов наголошує, що у Придністров'ї дуже маленький контингент російських військ, який буде складно протиставити Збройним силам України.

 

                                  Олег Жданов. 

 

«Росія у Придністров'ї намагається імітувати відкриття другого фронту. Їх завдання – залякати Україну, щоб ми почали перекидати сили з інших напрямків. Тим самим могли би послабити напрямок Донбасу», – каже Жданов.

 

І додає: «Там дуже низький бойовий потенціал. Його буде складно застосувати проти Збройних сил України. А от проти Молдови можуть використати. Тому що російський контингент сильніший, ніж молдавська армія. Про це Молдові треба задуматися і не шукати дипломатичних шляхів вирішення питання Придністров'я. Бо добром це для них не закінчиться».

 

Якщо Росія вирішить напасти з Придністров'я, то ЗСУ розберуться з цим контингентом за кілька днів, пояснює експерт.

 

«І тоді ми назавжди вирішимо цю проблему як для себе, так і для Молдови. Тому я думаю, що на такий крок Росія ніколи не піде. Можуть лише вчиняти провокації і обвинувачувати нас. Але ми не перетинаємо кордон ні з Білоруссю, ні з Російською Федерацією. Президент не віддасть наказ перетнути кордон з Молдовою. Ми наголошуємо, що це суверенна держава. Якщо вона нас запросить, то тоді ми можемо допомогти вирішити питання Придністров'я. У нас є сили, щоб це зробити», – каже Жданов.

 

Нагадаємо, Придністров'я – територія Молдови, окупована проросійською Придністровською Молдавською республікою. 25 квітня у Тирасполі обстріляли будівлю так званого міністерства держбезпеки невизнаного Придністров'я. За попередніми даними, стріляли з ручного протитанкового гранатомета.

 

Як повідомляла «УМ», так зване МВС невизнаної ПМР стверджує, що в селищі Маяк вранці 26 квітня підірвали радіоцентр "Маяк".

 

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що атаки в невизнаному Придністров'ї пов'язані з протиборчими силами всередині регіону, які "зацікавлені в дестабілізації ситуації". Вона також визнала, що країна не має боєздатної армії, аби чинити відсіч у разі можливого нападу на країну.